Kósa: Az EU-nak változtatnia kell a bevándorlási politikáján

A tendencia szerint a probléma súlyosbodni fog, idén akár a százezret is meghaladhatja a menekültek száma.

HZS
2015. 02. 20. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke az illegális bevándorlás kapcsán rendezett parlamenti vitanap alatt tartott pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: az Európai Uniónál kezdeményezni kell, hogy változtasson a bevándorlókkal kapcsolatos politikáján. Magyarország nem tudja felvállalni, sem finanszírozni a jelenlegi tranzitország szerepét – hangsúlyozta. Mint mondta, a tendencia azt vetíti előre, hogy a probléma csak súlyosbodni fog, idén már akár a százezret is meghaladhatja a menekültek száma. Emlékeztetett: míg 2012-ig számuk nem volt több háromezernél, 2013-ban már 18 ezren, tavaly 42 ezren, idén pedig február 20-ig 26 ezren lépték át illegálisan a határt.

Tavaly alig több mint ötszáz menekültkérelem bizonyult megalapozottnak, a többség nem vált jogosulttá a státuszra. Ismertetése szerint ugyanakkor az eljárások többsége azért nem folytatható le, mert az érintettek elhagyják az országot. Ők azonban az európai szabályozás miatt előbb-utóbb visszakerülnek Magyarországra, az egyéb uniós országból visszaküldöttek száma így az elmúlt évek adatai alapján akár a százezret is elérheti – hívta fel a figyelmet.

Még a tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet a migrációs jogszabályok módosítását célzó törvénycsomag, amely jelentősen egyszerűsítené a mostani eljárásrendet és gyorsabb döntéshozatalt tenne lehetővé – mondta Végh Zsuzsanna a Napi Gazdaságnak.

A jogszabály-módosítások előkészítését elsődlegesen az indokolta, hogy összhangot kell teremteni a menekültügyi területen született újabb európai uniós normákkal.

Kósa Lajos bírálta az Európai Uniót, amely 2012 tavaszán kifogásolta a Magyarország által alkalmazott menekültügyi őrizet intézményét, mint mondta, emiatt az itt nyilvántartásba vetteknek még kíséretet sem biztosíthatnak a magyar hatóságok. Ismertetése szerint az eljárás egy jóval szűkebb hatáskörben alkalmazható – a nyilvánvalóan bűncselekményre készülőkre –, így az illegális határátlépőknek kevesebb mint 10 százalékát érinti, de az unió még ezt a számot is magasnak tartja.

A vitanapon elhangzott ellenzéki bírálatokról szólva kijelentette: szándékos zűrzavarkeltés folyik a kérdésben, az illegális határátlépők kérdését ugyanis egyesek a terrorizmussal keverték össze, míg mások az ide érkező uniós polgárokkal – akik Kósa Lajos szavai szerint ugyanolyan jogi státuszt élveznek, mint a magyar állampolgárok –, vagy azokkal a magyarokkal, akik az Európai Unió területén vállalnak munkát.

Magyar, osztrák és német rendőrök közösen próbálják kiszűrni az illegális bevándorlókat a Nyugat-Európába tartó vonatokon, valamint azokon a pályaudvarokon, amelyeken fel lehet szállni ezekre a szerelvényekre – mondta Pethő Balázs, a Készenléti Rendőrség mélységi ellenőrzési osztályvezetője. Az Európai Bizottságtól 1,2 millió eurót kapunk.

A tájékoztatás szerint folyamatosan csökken az illegális bevándorlók száma, és közülük a nyugati országokba igyekvők a vasút mellett a közúti és egyéb tranzitútvonalakon is próbálnak Ausztriába eljutni.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a menekültjogi státuszt kérők nagy része nem várja meg a menekültjogi eljárás végét, 80 százalékuk eltűnik a hatóságok elől. Ők a schengeni belső határokon keresztül Ausztriába, Németországba igyekeznek eljutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.