Szakértő: Putyin látogatására nem mondhattunk nemet

Túl kiszolgáltatottak vagyunk, de talán sikerül a javunkra fordítani a helyzetet; jöhet a Déli Áramlat alternatívája?

Veczán Zoltán
2015. 02. 17. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvának az ukrán események, a Krími félsziget annexiója és a szakadárok fegyveres támogatása miatt nagyon feszültek a kapcsolatai a NATO-val, és a papíron szépen mutató, ám betartatni nehezebb minszki egyezmény ellenére ezen nem nagyon sikerült javítania, ezért Vlagyimir Putyin orosz elnök számára mindenképpen nagyon hasznos a budapesti látogatás, mert itt megmutathatja, hogy van olyan NATO- és EU-tag ország, amely többé-kevésbé szívesen fogadja őt – fejtette ki az MNO-nak Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő.

Mint mondta, hazánk földgázfelhasználása eltörpül a kontinensen belül, az ukrán kérdésben a döntő szót Minszkben már kimondták, így ezek csak ürügyként szolgálnak a látogatásra.

A magyar kormánynak ugyanakkor ez egy nagyon kellemetlen helyzet, eleve az orosz–ukrán konfliktusból is nagyon nehezen tudnánk jól kijönni – mondta –, hiszen orosz részről hazánk energetikai függősége, ukrán részről pedig a kárpátaljai magyarok jelentenek zsarolási potenciált, mindamellett nyugati körök rosszallását is várhatóan kivívja a fogadással a kormány – annak ellenére, hogy Merkel és Hollande is leült tárgyalni Putyinnal. A magyar diplomácia nem véletlenül próbált ezen enyhíteni, például az Orbán–Porosenko-találkozóval tett gesztust az ukránok és a nyugat felé. Mindenesetre akik eddig sem kedvelték a magyar kormányt, úgyis azt fogják mondani, hogy Orbánék lepaktáltak Putyinnal – mutatott rá a szakértő. Diplomáciai tekintetben sem játszhatjuk el a békítőt, hiszen Minszk után csekély az esély arra, hogy Putyin itt jelentsen be valami pozitívat.

Balkáni gázvezetéket ajánlhat Putyin?

Akár konkrét ajánlattal is érkezhet az orosz elnök Budapestre egy, az orosz gázt Törökország felől Macedónián és Szerbián keresztül Európába eljuttató vezeték kapcsán – írta meg a Russia Today, amely szerint gazdasági természetű kérdések dominálnak majd a kétoldalú megbeszélésen. Kiemelik, hogy Oroszország Magyarország legnagyobb Unión kívüli kereskedelmi partnere, és megemlékeznek hazánk orosz energiának való kiszolgáltatottságáról is, megjegyezve, hogy Magyarországot kellemetlenül érte a Déli Áramlat építésének lefújása. Hangsúlyozzák azt is, hogy Orbán Viktor az uniós–amerikai állásponttal szemben nem elkötelezett híve az Oroszország elleni szankcióknak. Kiemelik: hazánk az első EU-tagállam, ahová az ukrán válság kitörése óta Putyin hivatalosan ellátogat, ráadásul teszi ezt egy nyugati gazdasági szankciókkal telitüzdelt időszakban, amikor Magyarországot is több vád érte az Európai Unió részéről, miszerint gazdasági együttműködés terén túl közel engedi magához Oroszországot.

Tehát nem mi akartuk mindenáron, hogy idejöjjön, Putyin jelentkezett be, neki pedig nagyon nehéz nemet mondani. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hazánk energetikai kiszolgáltatottsága miatt nem voltunk olyan helyzetben, hogy visszautasítsuk a látogatást – térségünkben talán csak a lengyelek tehették volna meg ezt. Viszont ha már fogadjuk az elnököt, akkor a tárgyalás hangnemét is kedvezőbbre tudjuk hangolni, egyszóval a gesztusért cserébe lobbizhatunk kedvezményekért. A hosszú távú gázszerződés megújítása például egy ilyen pont – amit sokan támadnak, bár jó kérdés, honnan vehetnénk máshonnan gázt.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, hogy az E.ON hazai földgázüzletágának állami megvásárlása most pont jól jön, még ha minden más szempontból – piaci és versenyszempontból, vagy a szolgáltatás minősége szempontjából – nem feltétlenül jó dolog a monopólium. Ezek mellett Paks II. felépítése is jószerével elkerülhetetlen a lejáró első blokk miatt. Emellett még elérhetünk a magyar mezőgazdasági terményekkel kapcsolatban is engedményeket, mondjuk az oroszok enyhítik az embargót a számunkra fontos termékcsoportokra.

Kellemetlen, és igen pikáns része ez a látogatásnak – így értékelte a szakértő azt, hogy az 1956-os forradalom leverésében meghalt orosz katonákra megemlékező sírhelyet koszorúzhat majd meg sajtóértesülések szerint Putyin Budapesten (más információk szerint a világháborúban elesett szovjet katonák emlékművét koszorúzza majd meg). Ez nem biztos, hogy barátságos gesztus lenne Magyarország felé, ugyanakkor része lehetne Putyin kemény orosz hazafias imázsának a fenntartásában, aminek otthon az egyre emelkedő népszerűségét köszönheti – mondta, hozzátéve: orosz nézőpontból tekintve a dolgot az itt elesett orosz katonák végül is orosz érdekekért haltak meg, így akár érthető lenne a koszorúzás, ahogy érthető a doni magyar katonasírok koszorúzása is, hiszen mi is teljes joggal emlékezünk meg a második világháború hősi magyar halottairól, még ha a náci Németország oldalán estek is el – mondta.

Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy hazánk és Oroszország között mérhetetlen erőviszony-különbségek vannak, és abban is biztosak lehetünk, hogy nem a magyar fél alakította így a programot. Kérdés az is, hogy Putyin milyen beszédet mondhat majd itt, próbálja-e enyhíteni a helyzetet, mindenesetre a tiszteletadást is fel lehet úgy fogni, hogy azoknak a fiataloknak az emlékére szól, akiket a politikai vezetés ideküldött meghalni, ahogy Magyarország saját fiait a Don-kanyarba. A hősi halottak szándékos elfelejtése a Rákosi- és a Kádár-rendszer politikája volt – mondta.

Kérdések sorjáznak az Orbán–Putyin-találkozó előtt gázügyben – bővebben a témáról ide kattintva olvashat.

 

Az orosz elnök Budapesti programjáról itt tájékozódhat.

 

Egy komplett hadsereg vigyázza majd Putyin minden lépését Magyarországon, életveszélyes lehet lefényképezni – ide kattintva elolvashatja, miért is fordult fel a város a látogatás miatt

 

Putyin látogatása ellen demonstráltak Budapesten hétfő este, a tüntetésről itt olvashat bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.