Lázár: Kormányhivatali vizsgálat lesz az Illatos úton

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki tájékoztatóján beszélt erről.

2015. 04. 30. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a főváros IX. kerületében lévő Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján közölte: várhatóan csütörtök délután kormányhivatali vizsgálat lesz a helyszínen, és ha azt állapítják meg, hogy a hulladék közvetlen veszélyt jelent, azonnal elrendelik az elszállítást. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell megelőlegeznie.

A vitát nevezte az egyik legfontosabb demokratikus alapértéknek a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányfő halálbüntetéssel kapcsolatos, közelmúltbeli kijelentésével összefüggésben. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári brutális gyilkosságra vonatkozó szavait, amelyek arról szóltak, hogy a miniszterelnök értékelése szerint a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendő visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió jogrendszerét egészében tiszteletben tartja. Az EU mint a demokrácia legfontosabb védelmezője nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életéről, nehézségeiről szól – értékelte Lázár János.

„Kifejezetten híve vagyok a halálbüntetésnek” – fogalmazott Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján egy kérdésre. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy országgyűlési képviselőként képviseli ezt az álláspontot. Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte, hogy a különbözőség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, ami 30 éve elmaradt. Nem hiszi ugyanakkor, hogy a dialógus bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket – mondta. Lázár János közölte azt is, hogy a kormány jövő szerdán áttekinti, hogy a bíróságok eddig hogyan alkalmazták a három csapás törvényét, hogyan érvényesült a tényleges életfogytiglani büntetés a gyakorlatban.

 

Pakson, illetve a szomszédos országokban is közmeghallgatások lesznek a paksi beruházással összefüggésben – jelentette be Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a környezetvédelmi szakhatósági engedélyek beszerzése érdekében május 7-én Pakson tartanak fórumot, az első nemzetközi közmeghallgatás pedig Kijevben lesz. A kormány tervei között szerepel egy új híd építése a Dunán, hogy a Bács-Kiskun megyeiek át tudjanak menni az erőműhöz – jelentette be. A miniszter szavai szerint megkezdték a hazai vállalkozások felkészítését, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni az 12 milliárd eurós beruházásba, s a forrás legalább 40 százaléka magyar cégekhez kerüljön.

Jövő szerdán kerül a kormány elé az új közbeszerzési törvény tervezete – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az új jogszabály minden pontban megfelel majd az Európai Bizottság közbeszerzési irányelveinek. A miniszter hangsúlyozta: a törvényben a hazai kis- és középvállalkozások érdekeit is képviselni akarják. Célként fogalmazta meg az eljárási határidők lerövidítését, a kevésbé bürokratikus eljárásrendet és a nagyobb átláthatóságot. Lázár János szavai szerint „nagyobb lesz a rend” a közbeszerzések területén.

 

Nem kötelező a fólia a dohányboltok kirakatára, és ha a trafikosok igénylik, ezt bele kell foglalni a törvénybe is – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: lehetővé kell tenni, hogy aki az elsötétítés miatt nem érzi magát biztonságban, az ne használja a fóliát. A kormány kötelességének tekinti a trafikokban és az éjszaka dolgozók védelmét – jelentette ki Lázár János, aki ezzel kapcsolatban tudatta: Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatot kell tennie arról, hogy az éjjel is nyitva tartó üzletekbe milyen rendvédelmi rendszert kell kiépíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.