Az MSZP választmánya úgy véli, van még dolguk

A szocialisták szerint el kell kezdeniük politikájuk bemutatását.

2015. 05. 09. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botka László választmányi elnök a testület szombati budapesti ülése közben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a finanszírozás átalakításakor 300 milliárd forinttal vettek el több forrást az önkormányzatoktól, mint amennyibe az államosított feladatok kerülnek, emellett a szociális ellátórendszer átalakítása is sújtja a településeket. Az MSZP módosító javaslatai visszaadják ezeket a forrásokat, de nem az önkormányzatoknak, hanem az embereknek – mutatott rá.

Azt mondta, az MSZP költségvetési javaslatai azt célozzák, hogy ezt a helyzetet gyorsan és egyszerűen meg lehessen oldani, de a javaslatok csak „a tűzoltást” szolgálják.

Mint mondta, kezdeményezik, hogy a helyi személyi jövedelemadó 10 százaléka, a gépjárműadó 80 százaléka az önkormányzatoknál maradjon. Hozzátette: a legnagyobb krízishelyzet a kistelepüléseken van, amelyek nem tudnak új adót bevezetni, ezért számukra egy önkormányzati kompenzációs alap létrehozására tesznek javaslatot a költségvetésben.

A 2016-os költségvetés elfogadása határidejének előrébb hozásáról azt mondta, a szokottnál előbbi elfogadás semmiféle előnyt nem jelent a gazdaságnak. Orbán Viktor valószínűleg úgy érzi, hogy ősszel már nem lenne ereje átvinni költségvetési akaratát a magyar Országgyűlésen – tette hozzá.

Botka László úgy értékelt: a Fidesz egy évvel ezelőtt a választópolgárok alig egyharmadának a szavazatával, az átírt választási rendszer segítségével szerzett újra kétharmados többséget a parlamentben, és azóta választóinak több mint negyven százalékát elveszítette. Ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű népszerűségvesztés még nem volt Magyarországon – jegyezte meg.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője elmondta, a választmány úgy értékelte az elmúlt három időközi választást, hogy „mind baloldalról, mind szélsőjobbról meg lehet verni a Fideszt”. Hozzátette: ez felelősséget jelent az MSZP számára, amellyel élni is kíván, és első lépésként világossá teszi: a Fideszt kívánja legyőzni, és semmilyen szinten nem működik együtt a Jobbikkal.

A pártelnök azt hangsúlyozta, az MSZP társadalmi alternatívában kívánja megverni „a ma múltba révedő, a Horthy-korszakot és a nacionalizmust éltető politikát”. A szocialisták számára minden nap az európai értékekről, a demokráciáról, a szabadságról és az egyenlőtlenségek felszámolásáról szól – jelentette ki.

Hozzátette: az MSZP elkötelezett amellett, hogy a civil szervezetekkel együtt formálja Magyarországot.
Arra a kérdésére, hogyan értékelték az MSZP elmúlt egy évét, Tóbiás József elmondta, most csak a kormányzás első évéről volt szó, az ő pártelnökké választása óta még nem telt el egy év.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az MSZP a három időközi választásból kettőt megnyert, egyben tisztes eredményt ért el. „Van dolgunk, nem vagyunk elégedettek” – fogalmazott, emlékeztetett arra, hogy ezt az évet a visszatérés évének tartják, idén a párt szerkezetét stabilizálják és elindítják az építkezést.

A pártelnököt kérdezték a tapolcai alpolgármesterré választott és ezért a pártból kizárt Lévai József helyi MSZP-elnökről. Tóbiás József kijelentette: a Fidesz–Jobbik világa és a baloldal, a demokratikus Magyarország között nincs átjárás. Arra a kérdésre, hogy Gyöngyösön várható-e valamilyen változás, mert ott a szocialista polgármester egy jobbikost is felkért alpolgármesternek, az MSZP elnöke azt mondta, arra kéri majd a megyei elnököket és a települések vezetőit, hogy beszéljék meg a problémát, és ezt a gondolatot szervezeti formában is érvényesítsék.

Gyöngyösön februárban választották meg a két alpolgármestert, Kévés Tamást (Jobbik) és Tatár Lászlót (Fidesz–KDNP) Hiesz György (MSZP–DK–Együtt) polgármester javaslatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.