Kerítés a határon: nem lesz tűzparancs

Kovács Zoltán szerint a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz közös fellépésre lenne szükség.

MTI
2015. 06. 22. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányszóvivő a szerb határszakaszon épülő, 175 kilométer hosszú határzárról szólva a lapnak azt mondta, szó sincs arról, hogy tűzparancs lépne érvénybe a határőrség számára, a szigorítás minden hatályos uniós és hazai jogszabálynak megfelelően valósul majd meg.

Mint mondta, ezért törvénymódosításra sincs szükség, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. A lényeg, hogy a humanitárius és egyéb szempontok mellett először az illegális határátlépéseknek lehessen gátat szabni, az intézkedés „csupán” ennyit céloz – indokolt a kormányszóvivő a lapnak.

Kovács Zoltán elismerte, hogy a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz közös fellépés szükséges, de jelenleg a helyzet kezelésére – mint fogalmazott – „nem volt más választásunk”.

A lapnak a kormányszóvivő elmondta, valóban születtek kemény válaszok a szerb vezetés részéről, ám a belügyminiszterek és az érintett hatóságok szintjén folyamatos az egyeztetés, a magyar illetékesek pedig részletesen elmagyarázták a döntés okait. Ugyanakkor a július elejei szerb–magyar kormányzati csúcson biztosan megtárgyalják a részleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.