Mintegy kétezer határsértés a hétvégén

Tizenegy gyanúsított ellen embercsempészés, hat ellen pedig közokirat-hamisítás miatt indult eljárás.

MNO
2015. 06. 22. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 520, szombaton 661, vasárnap 760 volt az elfogottak száma. Tizenegy gyanúsított ellen embercsempészés, hat emberrel szemben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

A legtöbb, 1477 határsértőt Csongrád megye déli részén fogták el – közölte a megyei főkapitányság szóvivője az MTI híre szerint.

Szenti Szabolcs elmondta, a legnagyobb csoportot Ásotthalom külterületén tartóztatták föl, ott 81 afgán, négy szíriai, kilenc pakisztáni, hat bangladesi állampolgár – köztük 24 gyermek – lépte át illegálisan a zöldhatárt.

Június 17-én jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyar-szerb határ lezárásának előkészületeit. Ezeket most szerdáig kell elvégezni, majd tájékoztatást adni a kormánynak. A szerb kormányfőt, Alekszandar Vucsicsot sokkolta a hír, a kerítés megépítése kapcsán Auschwitzot emlegette. Robert Fico szlovák miniszterelnök viszont megvédte a bejelentést: mint mondta, Magyarország tiszteletet érdemel azért, hogy megpróbálja saját erőből megoldani az illegális bevándorlás következtében a határain kialakult helyzetet.

Alaptalan és rosszindulatú spekuláció, hogy tűzparancs lesz érvényben a déli határzáron – mondta a Magyar Hírlap hétfői számában Kovács Zoltán kormányszóvivő. Mint megírtuk, a politikus kifejtette: épp ezért törvénymódosítás sem szükséges, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. Kovács elismerte, hogy a kerítés nem szünteti meg a problémát, mivel ehhez közös fellépés szükséges, de szerinte jelenleg nem volt más választás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.