Nem a diákok járnak jól

Az állami árréstől nem emelkedik a fiatalok bére.

Csókás Adrienn
2015. 06. 04. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan mintegy 180-200 ezer diák dolgozik évente, közülük 130 ezren iskolaszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ennyi fiatalt érinthet az a napokban benyújtott törvényjavaslat, amelyet a diákmunka bérezésével kapcsolatban dolgoztak ki. Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselők javaslata arról szól, hogy a diákokat a munkaadókkal összekötő iskolaszövetkezeteket szolgáltatási díj illeti meg, amelynek 85 százalékát kapják meg a diákok bérként, illetve egyéb juttatásként, a fennmaradó 15 százalék viszont a szövetkezeteké. Az előterjesztők szerint minderre a diákok fizetésének védelme érdekében van szükség, a tapasztalatok azt mutatták, hogy a nettó bevételek minimum 15 százalékára szükségük van a szövetkezeteknek saját maguk fenntartásához.

A kormányzati kommunikációval ellentétben azonban nincs szó arról, hogy a diákok új minimálbért kapnának, vagy hogy emelnék a fizetésüket. A munka törvénykönyve eddig is egyértelműen előírta, hogy bruttó 604 forint a legkisebb adható órabér. Ez pedig továbbra sem fog változni. – Gyakorlatilag arról van szó, hogy központilag határozzák meg az iskolaszövetkezetek árrését.

Ez közvetlenül nem jelent pluszpénzt a diákoknak, sőt a piaci folyamatokba való állami beavatkozás egyenesen aggályos. Ez a fajta hatósági díjszabás tulajdonképpen olyan, mintha az állam meg akarná mondani, hogy melyik üzlet mennyiért árulja a tejet vagy akármelyik termékét – mondta a rendszert belülről ismerő forrásunk, aki szerint a törvényjavaslat kevésbé a diákságnak, sokkal inkább a közvetítőiknek szól. A szolgáltatási díj előírásával ugyanis helyzetbe hozhatják azokat a piacvezető, nagy szövetkezeteket, amelyek korábban (a piac kisebb szereplőit kiszorítva) letörték az árakat, és ma jellemzően szűk árrésekkel dolgoznak. A neve elhallgatását kérő szakember szerint az is problematikus, hogy nem derül ki a törvényjavaslatból, milyen szankciókat alkalmazhat az adóhatóság, ha valaki nem tartja be a 15 százalékos szabályt, illetőleg kérdéses az is, hogy a már hatályban lévő szerződésekre vonatkozna-e az új jogszabály.

Az iskolaszövetkezetek helyzetbe hozása és a dolgozó diákok létszámának növelése egyébként kifejezetten jól jöhet a kormánynak, hiszen néhány éve már a diákmunkásokat is számba veszik a foglalkoztatási statisztikák alakításakor, és az évi akár kétszázezres létszám igencsak megdobja az adatokat, akárcsak a közfoglalkoztatottak tömege.

Bár a minimális órabér 604 forint, a többség ennél jellemzően többet keres – ezt már Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingigazgatója mondta lapunknak, akitől úgy tudjuk: átlagosan 620–650 forintról indulnak az óradíjak, de a komoly szakmai munkák esetében akár az 1800– 2500 forintot is elérhetik.

Az évente több mint tízezer diákot munkához segítő MŰISZ adatai szerint a legtöbb fiatal irodában szeretne dolgozni, ahol a tanult nyelvet gyakorolhatja, és ismereteit a szakmába vágóan bővítheti. Keresettek továbbá a programozások, szoftverfejlesztések, tesztelések és mérnöki feladatok is. Másody Szabolcs kitért arra, hogy rögzített minimálbér jelenleg is létezik, de tapasztalataik szerint ilyen munkalehetőségek ma már csak elvétve akadnak, mert a diákok nem szívesen vállalják el az ilyen alacsony bérezésű munkákat.

Baksy Marianna, a Fürge Diák marketingvezetője lapunknak elmondta: a nyári szezonban náluk főleg az idénymunkák népszerűek, például a strandokkal, fürdőkkel és fesztiválokkal összefüggő hosztesztevékenységek. Emellett szívesen vállalnak a fiatalok könnyű mezőgazdasági munkákat is, mint például a kukoricacímerezés, növények ültetése, termények válogatása, dobozolása. A Fürge Diák éves szinten húszezer diákot segít munkához, akiknek nagyjából 2,6 milliárd forint munkabért fizet ki összesen.
Iskolaszövetkezeten keresztül kizárólag a nappali tagozatos diákok vállalhatnak munkát 16 éves kortól, de az iskolai szünetekben már 15 éves kortól lehet dolgozni. Fontos, hogy adóazonosító jellel rendelkezni kell, és a 18 év alattiaknak minden esetben szükséges szülői hozzájárulás is. Mivel a munka törvénykönyve a diákmunkára is vonatkozik, a munkaadók kötelesek a tanulókat is bejelenteni, és biztosítani nekik az előírt szünetet vagy védőruházatot. A felnőtt munkavállalókhoz hasonlóan a tanulókat is megilleti az éjszakai munkavégzésért járó 15 százalékos éjszakai bérpótlék, több műszakos rendben pedig a 15, illetve 30 százalékos délutáni és éjszakai műszakpótlék. A különbség csak annyi, hogy 18 éves korig a fiatalok legfeljebb napi nyolc órát dolgozhatnak, nem vállalhatnak éjszakai műszakot, és rendkívüli munkaidő sem rendelhető el számukra. Fizetett szabadság, betegszabadság, táppénz ugyanakkor a főállású munkaviszonnyal ellentétben nem jár. Az iskolaszövetkezeti tag után csak szja-t fizetnek, járulékot azonban nem, így a diák biztosítottnak sem minősül. Bár lassan itt a tanév vége, a diákmunkát a végzős egyetemi és főiskolai hallgatók is folytathatják, mivel a hallgatói jogviszony nem a tanév végén, hanem csak október 31-én jár le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.