Gyurcsány: Sokszor meg akartak ölni

A DK-vezér szerint a Fidesznek nagyon fontos az antigyurcsányizmus.

MNO
2015. 07. 08. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori miniszterelnök az ATV honlapjának adott terjedelmes interjút, melyben elmondta, pártjában még érez növekedési potenciált, habár már többször is leírták a Demokratikus Koalíciót. A DK országjárásának is az az egyik célja, hogy a 2006-ban még 2,3 milliós baloldali tábor tagjait újra megtalálják.

Utalt arra, hogy a baloldal azt a helyzetet éli át jelenleg, ami a \'90-es években a jobboldalt jellemezte, de az MSZP „feldarabolása” esélyt adott arra, hogy újra versenyképes alternatívákat alkossanak ezen a politikai térfélen.

Arra a felvetésre, hogy szocialista körökben azt beszélik, a DK célja az, hogy az MSZP-t háttérbe szorítva a baloldal vezető ereje legyen 2018 után, Gyurcsány így válaszolt: „Ha így lenne, az is legitim lenne. Amelyik párt nem ezért dolgozik, az bolond, vagy becsapja a választókat.”

Az MSZP-vel kapcsolatban azt is elmondta, nyilván nem véletlen, hogy kiváltak belőle, de nem fogja kritizálni őket, a DK már egy másik párt, szimpatizánsaiknak csak húsz százaléka egykori MSZP-kötődésű.

A személyét ért támadásokra is reagált: „Igazságtalan, hogy a DK-t velem azonosítják némelyek. Ez a párt baloldali, szabadelvű és konzervatív gondolkodású emberek politikai-szellemi gyűjtőhelye. Ami engem személy szerint illet, sokszor meg akartak ölni. Nem sikerült, ráadásul a DK növekedése cáfolja a karaktergyilkosság sikerét. Értem nem adtak volna egy lyukas két fillért sem négy évvel ezelőtt. Ehhez képest a párt szisztematikusan gyarapodik.” „A Fidesz összetartozásában kimondhatatlan erős elem az antigyurcsányizmus. Ezt az ellenséget időről időre meg kell mutatni, különösen, amikor gyengül a tábor. A folytonos emlegetésemben nyilván szerepet játszik az is, hogy Orbán tudja: hosszabb távon kell velem számolnia. És ebben igaza is van.” – jegyezte meg.

A DK fiatalok közti alacsony támogatottságáról a politikus véleménye az, hogy jelenleg ez a korosztály kiábrándult és inkább a radikálisabb szólamokat szereti, a Demokratikus Koalíció viszont mérsékelt hangvételű üzenetet fogalmaz meg.

Gyurcsányt szembesítették azzal is, hogy míg 2005-ben a kettős állampolgárság ellen kampányolt, addig most a bevándorlók beengedését támogatja. Az egykori miniszterelnök elmondta, semmilyen ellentmondást nem érez a két álláspont között. „Azt gondolom, hogy automatikusan állampolgárságot adni a »vér és rög« okán, és engedni, hogy a politikai közösség dolgainak alakulásába azok is beleszóljanak, akik egyébként nem osztják az adott közösség mindennapi sorsát, az nem jó. Ha az elvi szempontokon túl tehetek egyetlen megjegyzést: a Fidesz kétharmada, ami 2014 után egy darabig fennállt, egyetlen többséges kétharmad volt, és azt az egy mandátumot a határon túl élő szavazók biztosították. Ez nem helyes. Amikor menekültről beszélünk és lehajolunk hozzájuk, akkor nem állampolgárságot adunk.”

A déli magyar határszakaszt elözönlő migránsokkal kapcsolatban megjegyezte: nem illegális, hanem irreguláris határátlépőkről beszélhetünk, akikért a nyugatnak felelősséget kellene vállalnia, és a kormány szemében „nem az irgalmat, hanem az irgalmatlanságot” látja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.