Sokan húznak hasznot a migránsokból

Gyorsan emelkedik a tiltott határátlépések és az embercsempészettel összefüggő bűnesetek száma.

Nagy Áron
2015. 07. 06. 4:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megemelkedett az embercsempészettel összefüggésbe hozható bűnesetek száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint a hatóság munkatársai tavaly januártól decemberig összesen 214 embert fogtak el, idén már 450-nél is többet. Még látványosabb a változás a tiltott határátlépések vonatkozásában: 2012-ben 5500, 2013-ban 20 500, 2014-ben 44 700, míg az idén már 65 500 esetben intézkedtek a rendőrök, akik közül mintegy 4400-an szolgálnak tartósan a határokon.

A hatóság adatai alapján úgy látszik, egyre több bűnöző próbál hasznot húzni a migránsokból. Az embercsempészetre szakosodott szervezetek vezetői jellemzően maguk is bevándorlók, akiket a helybéliek segítenek. Az ORFK közléseiből kiderült, a nemzetközi hálózatok jól szervezettek, kiterjedt kapcsolataik vannak, így a felszámolásuk akár évekig is eltarthat.

Az MSZP a büntető törvénykönyv szigorításával, valamint a rendőrség és a bevándorlási hivatal fokozott támogatásával lépne fel a bűnözők ellen. A Jobbik a határőrség visszaállításában és a meglévő szabályok szigorú alkalmazásában látja a megoldást. Ma dönthet az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely lehetővé teszi, hogy műszaki határzár épülhessen a magyar-szerb határon. Ha a kormánypárti előterjesztést elfogadják, az ideiglenes határzár létesítése heteken belül megkezdődhet.

Tegnap este hét külföldi állampolgárt szállítottak le a vonatról Ceglédnél, mert összeverekedtek. A Hír TV úgy tudja, menekültek konfliktusáról volt szó.

Jelentősen megemelkedett az embercsempészettel összefüggésbe hozható bűnesetek száma - tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), amelynek munkatársai tavaly januártól decemberig összesen 214 embert fogtak el, most viszont a nyár elejére már ennek duplájánál, 459-nél tartottak. A lezárt ügyek számát rögzítő Egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika adatai szerint 2013-ban 244, a múlt évben 360, míg idén május végéig már 224 embercsempészés miatt indult büntetőeljárást zártak le a kapitányságok. A 2013-at megelőző három év átlaga 164 befejezett nyomozás volt. Hasonló változás figyelhető meg a tiltott határátlépés vonatkozásában is: 2012-ben 5500, 2013-ban 20 500, 2014-ben 44 700, míg az idén már 65 500 esetben intézkedtek a rendőrök.

A látványos elmozdulás egyik oka az lehet, hogy több rendőrt vezényeltek a külső schengeni határok védelmére, akik így fokozott hatékonysággal végezhetik munkájukat. Az ORFK kimutatásai alapján 2010-től 2013-ig nagyjából 3900-an, 2014. január 1-je óta pedig körülbelül 4360-an látnak el folyamatosan határrendészeti feladatokat. Az embercsempészek és az illegális bevándorlók elfogása érdekében stabil és mobil hőkamerákat, szeizmikus érzékelőrendszereket, valamint távcsövekkel, kézi éjjellátó-berendezésekkel és járművekkel megerősített járőröket alkalmaz a rendőrség, és a földi egységek szükség esetén helikopteres támogatásra is számíthatnak. A készenléti rendőrség lovas alosztálya ugyancsak kiveszi a részét a határőrizetből. A gyakoribb elfogások hátterében vélhetőleg ott áll az is, hogy egyre többen próbálják meglovagolni a migrációs hullámot.

Korábbi információink szerint az embercsempészeknek és a migránsoknak esetenként segítői akadnak a határ menti falvak lakói között. A járőrök útvonalát jól ismerő helybéliek valamilyen egyezményes jellel, például a tetőablakra kiterített lepedővel adják az érkezők tudtára: tiszta a levegő. Egy-egy szívességért néhány ezer forint üti a markukat. A rendőrség erről nem kívánt nyilatkozni, kiemelték viszont a nemzetközi hálózatok szerepét a bűncselekmények elkövetésében.

A nyomozások tapasztalatai alapján az embercsempész-szervezetek „csúcsvezetői” és az általuk szállítottak származási országa, etnikuma általában azonos, vagyis például a szíreket szírek, a koszovóiakat koszovóiak vagy albánok igyekeznek jó pénzért Nyugat-Európába juttatni. A magyarok inkább csak mint gépjárműkölcsönző, sofőr, őrszem, esetleg pénztáros - pontosabban a pénzt megforgató stróman – vesznek részt az elkövetésben. A fő szervezők zömmel hosszabb ideje élnek már valamelyik uniós tagországban, s szoros kapcsolatokat ápolnak a tranzitországok alvilági köreivel Törökországtól Németországig.

– A szocialisták szerint a probléma kezelését segítené, ha súlyosabb büntetéssel, akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetné a törvény azokat a bűnözőket, „akik a szerencsétlen sorsú, hazájuk elhagyására kényszerült embereket sanyargatják, vagy szervezett módon, üzletszerűen húznak hasznot belőlük” – közölte lapunkkal az MSZP frakcióvezető-helyettese. Harangozó Tamás elmondta: nemrég a büntető törvénykönyv szigorítására és a rendőrség, valamint a bevándorlási hivatal megerősítésére tettek javaslatot. Az embercsempészet előkészületét is szankcionálnák, a hatóságoknak pedig 22 milliárd forint többlettámogatást nyújtanának.

A Jobbik ezzel szemben a bíróságok erélyesebb fellépésében, illetve a határőrség visszaállításában látja a megoldást. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy a büntetési tételek szigorítása önmagában nem alkalmas sem a bűncselekmények megelőzésére, sem az elkövetők elrettentésére. Emlékeztetett: most sem kellene felfüggesztettel vagy pár éves ítélettel megúszniuk a bűnözőknek, hiszen a hatályos szabályok kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetik őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.