Zavargás után csönd

Tegnap reggel 6 órától újra szabad volt a kijárás a debreceni menekülttáborból.

Sütő Dániel
2015. 07. 01. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még mindig csapatostul voltak jelen a tábor bejáratánál és közvetlen közelében a rendőrök, a korábbi rendbontásnak tegnap már nyoma sem volt. A menedékkérő állomás környékén élők ennek ellenére nem nyugodtak. A nyolcvanas éveit taposó Papp Mihály azt mondta, régebbi keletű probléma a menekültek kérdése, de annyira még sosem mérgesedett el a helyzet, mint június 29-én délután.

– Olyan már korábban is történt, hogy a táborban jelenlévő őrökre rátámadtak, akkor is gázspray-vel fékezték meg a renitenseket. De hogy a kukákat az út közepére húzzák, és felgyújtsák? Hallatlan! Húsz éve megy a tanakodás arról, hogy mihez kezdjenek a rengeteg ideérkező menekülttel, Kósa Lajos már kezdeményezte a bezárást is korábban, de ez ugye nem történt meg. Ennyi idő arra viszont bőven elég volt, hogy a környékbeli ingatlanoknak lezuhanjon az ára – panaszkodott a nyugdíjas férfi. A debreceni Sámsoni út környéke valóban érdekes hangulatot áraszt magából, amit kevesen tudnak tolerálni. Gyakorlatilag minden sarkon menekültekből álló kis csoportok táboroznak. Egyesek a fák alatt heverészve cigarettáznak, némelyek békésen falatoznak.

Ennek az utcai életvitelnek egyik hozománya, hogy rengeteg a szemét a menekülttábor környékén, pedig állítólag folyamatosan járnak ki a köztisztasági munkások. Ottjártunkkor az egyik közeli kocsmában egy afrikai társaság italozott, nagy hangzavart keltve. Közben a bicikliúton folyamatosan jöttek-mentek a külföldiek. – Ez is bosszantó, az tény. De az sokkal jobban aggaszt, hogy rendszeresen követnek el bűncselekményeket. Egyik ismerősünk autójának az ablakát betörték, hogy kilopják belőle az értékeket. Szerencsére pont rajtakapták az illetőt – mesélte a tábortól mintegy 100 méterre élő Zsuzsa. Az asszony félelmetesnek írta le a hétfőn történt eseményeket: a harsányan skandáló tömeg hangja náluk is erősen hallatszott, a lángoló műanyag kukák kaparós szaga az egész környéket belepte, s közben látták, ahogy botokkal és kövekkel ostromolják az érkező kamionokat és autókat a menekültek.

A tábortól pár száz méterre található benzinkúton is indulatosan beszéltek az eseményekről, az ott dolgozók beszámolói szerint rendszeresen lopnak a töltőállomás shopjából. A kutas állította, egyik barátja a saját telkén találkozott szembe egy bevándorlóval, szerinte be akarhatott törni, mert azonnal futni kezdett, amikor kérdőre akarta vonni. Találkoztunk tegnap olyan emberrel is, aki szerint alapvetően nem lenne baja a menekülteknek, ha nem lennének olyan sokan összezsúfolva. Szerettünk volna megnézni, milyen állapotok uralkodnak a menedékkérő állomáson, de tegnap a Belügyminisztériumtól nem kaptunk erre engedélyt. Úgy tudni, hogy a 800 fős kapacitású táborban jelenleg mintegy 1300–1600 ember tartózkodhat.

A menekülttáborok zárttá tételét sürgette Bicske országgyűlési képviselője után tegnap Debrecen fideszes országgyűlési képviselője is. Pósán László szerint mindaddig, amíg a szerb–magyar határra tervezett kerítés el nem készül, „kell valamit kezdenünk” a tűrhetetlen helyzettel. A Jobbik szerint viszont hiteltelenek a kormánypárti képviselő szavai, hiszen ők már évek óta követelik a befogadóállomás zárttá tételét. A bevándorlási hivatal főigazgatója közben arról beszélt, hogy jelenleg a kapacitás 200 százalékán működnek a migránsokat befogadó intézmények, ezért folyamatosan bővíteni szükséges a férőhelyeket sátrakkal, konténerekkel – vagy akár egy sportcsarnokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.