A porig égett Testnevelési Egyetem nem adja fel

A csütörtök hajnali tűzben szerencsére nem történt személyi sérülés, de így is pótolhatatlan a veszteség.

Tompos Ádám
2015. 10. 15. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormos víz csorog a lehullott gesztenyék között a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai kampuszán. Az ok prózai: csütörtök hajnalban kigyulladt a háromezer négyzetméter alapterületű atlétikai csarnok, a tűz pedig átterjedt a szomszédos épületre, az úgynevezett Új Épületre is. Mindezt már Csabától tudom meg, aki sporttáskát szorongatva nézi szomorúan az oltást. Szinte le sem veszi a szemét az üszkös romokról, úgy beszél. Illetve beszélne, mert csak annyit tud mondani, hogy nem a következő napokban derül majd ki, hogy hol lesznek az óráik.

Rengeteg hozzá hasonló, sporttáskás diák kószál a közelben, szemmel láthatóan senki sem örül a hirtelen jött, határozatlan idejű oktatási szünetnek, néhányan lekapják okostelefonjukkal az összeomlott csarnokot vagy a tűzoltókat. De aztán rendre meg is szólal minden készülék, tulajdonosaik pedig azt kezdik magyarázni az érdeklődőknek, hogy nem tudják, mi történhetett.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője is arról beszél az MNO-nak, hogy a tűzvizsgálati eljárás még folyamatban van, eredménye a következő napokban várható. A riasztást hajnali ötkor kapták, reggel hatra tíz vízsugárral kollégái lefeketítették a lángokat, még mielőtt azok nagyobb károkat okoztak volna az irodáknak helyt adó új épületben. Személyi sérülés nem történt.

Mindezt elmondja a lapunknak nyilatkozó Mocsai Lajos is. Az egyetem rektorát borzasztó látvány fogadta, amikor hajnalban kiérkezett a TE területére. A tűz keletkezése kapcsán csak találgatni tud, azt mondja, a helyszínen, az oltást végzőkkel folytatott beszélgetések alapján a szándékosság szinte biztosan kizárható. A csarnokban gázfűtés volt, így a berobbanás miatt olyan hőfokon gyulladt ki az épület, hogy minden odaveszett. Erre szokták azt mondani, hogy porig égett, teszi hozzá keserűen az egykori kézilabda-szövetségi kapitány. Még szomorúbb, amikor elmondja, hogy mi égett odabent: raktár, sportszerek és az olimpikonok dicsőségfala. Bajnokaink ereklyéi, kézlenyomata. Szemmel láthatóan ez még a több milliárdosra becsülhető anyagi kárnál is jobban megrázza Mocsait.

Beszélgetésünket azzal zárja, hogy mit tart a legfontosabbnak: visszaállítani a vizet, a gázt, a villanyt, és biztosítani valahol, valahogyan az oktatást. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester fel is ajánlotta a segítséget: a közeli MOM-Sportközpontban, heti 25 órát edzhetnek a TE diákjai. Mocsai szavaiból az derül ki, hogy el is kél majd minden segítség, ugyanis a csarnokot szó szerint reggeltől estig használták, ráadásul a tűzben a négyszáz fős előadói terem is megsemmisült.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára is ezt hangsúlyozza a helyszínen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A cél, hogy mielőbb induljon újra az oktatás, mondja, hozzátéve, hogy minden segítséget megad a minisztérium, hogy se az oktatók, se a diákok ne érezzék meg a kárt. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ugyanitt arról beszél, hogy a TE új infrastruktúrájának ügye eleve téma lett volna a kormány jövő keddi ülésén. Hozzáteszi még, hogy rövid távon a közeli Műszaki Egyetem is segítséget nyújt majd.

Az Alkotás utcai „új épületbe” nem engednek be minket. Így csak kívülről nézhetjük, hogy ugyan a függönyök és a fehér műanyag csontváz még épen maradtak az épületben, de lent, a földszinten már fel kell mosni a tűzoltás miatt befecskendezett vizet. Zárva van a TF étterme is, a bejáratra kifüggesztett felirat szerint áramhiány miatt, de jelzik azt is: remélik, holnap újra nyitva lesznek. Optimista a vezetés. Ahogy azok a lányok is, akik a kollégiumból lépnek ki. Elmesélik, hogy odabent nincs se villany, se gáz, de hát attól még...

a három pont után nem mondanak semmi, így már csak mi tesszük hozzá magunkban, hogy attól még az élet megy tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.