Így tették tönkre a magyar-horvát kapcsolatokat

Magyarország valaha fegyverekkel segítette az élethalál-harcot vívó déli szomszédunkat.

Majláth Ronald
2015. 10. 08. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten pozitívan alakultak a magyar–horvát kapcsolatok a rendszerváltás utáni években: 1990 tavaszán a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvátországi választásokat, ami után a kormány felkérést küldött Magyarországnak, ebben jelezték, hogy harmincezer géppisztolyt szeretnének vásárolni a rendőrség számára. Az Antall-kormány igent mondott a megkeresésre, és leszállította a volt munkásőrség tízezer géppisztolyát. Az ügylet gyorsan kitudódott, amire Belgrád felháborodottan reagált – az eset Kalasnyikov-ügy néven vált híressé. A magyar fél részéről leszállított géppisztolyok csak töredékét jelentették ugyan a horvát fegyverarzenálnak, a harcokban jó hasznát vették a hazájukat védő horvát katonák.

Az első Fidesz-kormány idején tovább mélyültek a kapcsolatok. Bár a nemzetközi közösség jelentős része 1999-ben bojkottálta Franjo Tudjman elnök temetését azzal, hogy csak alacsonyabb rangú megbízottakkal képviseltette magát, Orbán Viktor személyesen vett részt a zágrábi szertartáson. Néhány évvel később, 2003-ban pedig egy gigaüzletre került sor: 505 millió dollár vételár fejében a Mol tulajdonába került az INA egy részvénnyel több mint 25 százaléka, így a magyar olajvállalat a vétójoga révén gyakorlatilag irányító szerephez jutott.

A Mol–INA-botrány 2011-ben robbant ki, amikor a horvát tőkepiaci felügyelet piaci manipuláció és csalás miatt eljárást kezdeményezett a Mol ellen, mert szerinte a magyar vállalat „titokban” igyekezett megszerezni az INA-papírok több mint 50 százalékát. A horvátok jelenleg perben követelik a Moltól az INA irányítási jogait, mondván: a magyar olajcég korrupció révén jutott hozzájuk.

Ezt a rossz viszonyt csak tetézte a menekültválság: Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azzal vádolta Magyarországot, hogy egy magyar–szerb megállapodás keretében a szerbek a horvát határhoz szállítják a migránsokat. Szijjártó Péter ezért arra kérte a horvát miniszterelnököt, hogy hagyja békén Magyarországot és Szerbiát. Milanovic válasza sem maradt el: most Orbán Viktort támadta, aki szerinte radikális kommunistából radikális antiliberálissá vált. A magyar kormány jelenleg abban bízik, hogy a november 8-án sorra kerülő horvát választásokon a HDZ nyer, ami után végre rendezhetik a korábban virágzó szomszédi kapcsolatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.