Fordulat a Mol és az INA csatájában?

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader büntetőügyében hozott ítéletet.

Illés József
2015. 07. 25. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetve több szálon is érinti a magyar Mol Nyrt. és a résztulajdonában lévő horvát INA olajvállalat vitás ügyeit, illetve a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen a zágrábi hatóságok által folytatott nyomozást, hogy a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet – állítják szakértők. A Jutarnji list című zágrábi napilap közölte tegnap a Sanader-ítélet semmissé tételére vonatkozó hírt. Nyolc év és hat hónap letöltendő szabadságvesztést szabtak ki Ivo Sanaderre a Hypo Bank- és az INA–Mol-ügyek egyesített perében. A zágrábi lap szerint az alkotmánybíróság keddi ülésén hozott döntést az ítélet hatályon kívül helyezéséről. Azt egyelőre nem lehet tudni – írta az újság –, hogy a testületben egyhangú döntés született-e, mik voltak a hatályon kívül helyezés indokai, és milyen konkrét következményekre lehet számítani. Az viszont biztos, hogy Ivo Sanader perét ebben az ügyben meg kell ismételni.

A horvát sajtó májusban közölte, hogy a volt horvát miniszterelnök eljárási hibák miatt alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A Nacional című horvát hetilap akkor azt „jövendölte”, az alkotmánybírák úgy határoznak majd, hogy a volt miniszterelnök elleni eljárásokat meg kell ismételni, ami újabb belpolitikai feszültségeket okozhat. A jobbközép politikai irányultságú volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly nyolc és fél évre enyhítette. Az egyik vádpont az volt, hogy Ivo Sanader a Moltól, pontosabban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatótól tízmillió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. Ennek ellenére a horvát hatóságok nyomozást indítottak Hernádi ellen, aki nem jelent meg a zágrábi bíróság előtt, s ezért a horvátok feltetették az Interpol körözési listájára. Emiatt a Mol vezetője máig sem hagyhatja el Magyarországot a letartóztatás kockázata nélkül.

A horvát hatóságok annak ellenére nem vetetették le a körözési listáról a Mol első emberét, hogy a vesztegetési ügyében idehaza is lezajlott egy per, s a magyar bíróságon felmentő ítélet született. Abban az esetben pedig, ha egy adott vád alól valamelyik uniós tagország bírósága felmenti a vádlottat, akkor más tagállam ugyanabban az ügyben már nem állíthatja bíróság elé. Vagyis a horvátoknak elméletileg már tudomásul kellett volna venniük, hogy Hernádi tisztázta magát a korrupciós vádak alól. Így az újra lefolytatandó Sanader-perben sem ültethetik a vádlottak padjára a cégvezetőt. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy a magyar Mol-vezetőt levetetik az Interpol listájáról a horvátok. Az azonban a Mol–INA-ügyben eddig tapasztalható zágrábi tárgyalási stratégia alapján nem kizárt, hogy később valamilyen ürüggyel ismét felkerül a nemzetközi körözési listára Hernádi neve. A horvátok ugyanis egyfajta zsarolási lehetőségként kezelik a Mol-vezető köröztetését.

Az alkotmánybíróság döntésétől függetlenül Sanader nem hagyhatja el a börtönt, mert egy másik ügyben vizsgálati fogságba helyezték. A döntés ugyanakkor a Mol és az INA perében kihúzza a talajt a zágrábi kormány alól. A horvátok ugyanis Sanader megvesztegetésének a bizonyítottságára hivatkozva követelik vissza egy nemzetközi választott bíróság előtt zajló perben a Mol-tól az INA irányítási jogait, mondván: a magyar olajcég korrupció révén jutott ahhoz. Az INA részvényeinek egyébként 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A horvátok azonban ragaszkodnak egy új részvényesi szerződés kötéséhez és az irányító pozíció visszaszerzéséhez. Most azonban a legfőbb érvük – a vesztegetési vád – nem állja meg a helyét a választott bírák előtt, ami egyes szakértők szerint a horvát fél pervesztését vetíti előre. A Mol ugyanis azt állítja, hogy törvényesen jutott a menedzsment- jogokhoz, s ezt a bíróság előtt is módjában áll dokumentumokkal bizonyítani. Míg a zágrábi kormány már nem tudja alátámasztani a vesztegetési vádjait és azt, hogy a részvényesi megállapodás kötésekor csalás történt.

A Mol és horvát kormányzat között immár évek óta zajló vita erőteljesen visszaveti az INA fejlődését és a magyar olajvállalat horvátországi beruházásait – vélik hozzáértők. Emiatt elemzők szerint nem biztos, hogy a Mol részt vesz majd a horvátok által már régóta tervezett Krk szigeti úgynevezett LNG-terminál megépítésében, amelynek az elkészítése most ismét napirendre került. A terminál a tengeren, tartályhajókon oda szállított cseppfolyós gázt állítaná vissza légnemű állapotba, s ezáltal az gázvezetéken is továbbíthatóvá válna Közép-Európába, így Magyarországra is. Sajtóhírek szerint a horvát elektromos művek és a gázszállítást végző Plincro cég hivatalosan is bejelentette: várják azoknak a külföldi befektetőknek a jelentkezését, akik részt vennének a Krk szigeti LNG-terminál megépítésében. A beruházás költségeit hatszáz-hatszázharmincmillió euróra becsülik a szakemberek, a kiadásokat a hírek szerint fele-fele arányban állná az Európai Unió és Horvátország. Az építkezés 2016 közepén kezdődhet, és három év múlva a terminál éves szinten négy-hatmilliárd köbméter gáz fogadására lesz képes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.