Magáncsőd: káosz és ködösítés

Önmagukkal vívnak számháborút a kereszténydemokraták. Harrach Péter mást mondott két hete, mint csütörtökön.

Horváth Csaba László
2015. 10. 16. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint egyre kínosabb a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a kormány számára, hogy alig van jelentkező a családi csődvédelmi eljárásra, noha korábban 20-25 ezerre becsülték azoknak az adósoknak a számát, akik várhatóan a magáncsőd intézményét választják majd. Pontos számot máig nem tudni arról, hányan jelentkeztek az újabb „adósmentő intézkedésre”, ugyanis hétről hétre egymásnak ellentmondó adatok jelennek meg. Annyi azonban bizonyos, hogy csekély érdeklődés mutatkozik a szeptember elsején életbe lépett családi csődre.

Lapunk néhány hete az igazságügyi tárca tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy mindaddig senki nem jelentkezett az eljárásra. Majd nem sokkal később a KDNP frakcióvezetője azt közölte, hogy ötszázan kérelmezték a magáncsődöt, ám tegnap ez a szám is változott. Harrach Péter ugyanis újabb meglepő adattal állt elő a Kossuth rádióban; mint mondta, kevesebb mint százan kérték a családi csődvédelmet. Mindeközben pedig az Igazságügyi Minisztérium két hete nem hajlandó tájékoztatást adni arról, mennyi a jelentkezők pontos száma.

A kereszténydemokratáknak ugyanakkor van magyarázatuk a lakosság közömbösségére is. Harrach Péter szerint azért jelentkeztek a vártnál kevesebben, mert a sajtó rossz hírét keltette az új jogintézménynek, ezenkívül a tájékoztatás sem volt megfelelő. Az érintetteknek „el kell magyarázni, szórólapot kell készíteni, különböző csatornákon tájékoztatni kell, ezt a munkát be kell fejezni” – mondta.

A KDNP frakcióvezetője tegnap arról is beszélt, arra számít, hogy a végrehajtási moratórium lejárta után és a végrehajtások újraindulásakor többen veszik majd komolyan a fenyegetettséget, és adják be jelentkezésüket a családi csődvédelmi programra. Kiemelte, tudatosítani kell az érintettekben, hogy két lehetőségük van: vagy az otthonuk elvesztésével járó végrehajtás, vagy az életformaváltás.

Mint arról beszámoltunk, az igazságügyi tárca törvénymódosító javaslata szerint meghosszabbítanák a családi csődvédelem jelentkezési határidejét. Erre vélhetően a program iránti rendkívül gyér érdeklődés miatt kerülhetne sor. A minisztérium jövő márciusig tolná ki a magáncsődeljárás kezdeményezésének lehetőségét. A jelentkezésre a devizahiteleseknek jelenleg október 31-ig van lehetőségük, a forinthiteleseknek pedig a banki elszámolás átvételétől számított 30 napig. A tárca a feltételeken is lazítana, mégpedig úgy, hogy bár eredetileg az ötéves eljárás során kellene törleszteni a hitelek legalább 38 százalékát, most elég lenne a kölcsön futamidejének végéig.

A KDNP szerint a törvénymódosításra azért is szükség van, mert annak köszönhetően a családi csődvédelmi szolgálatnál is lehetne jelentkezni a programra. Ugyanis Harrach szerint a bankok „csak mérsékelten érdekeltek” a családi csődvédelmi programban való részvételben, és egy részük megpróbálja elhárítani a náluk jelentkező ügyfeleket. A jelentkezők pontos számát illetően egyébként tegnap többször kerestük Harrach Pétert, ám lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.