Szombattól senki nem jöhet be a zöldhatáron Horvátország felől

A horvátok a Szlovéniával közös határszakaszukhoz szállítják a migránsokat, Ljubjanában nem tudtak a C tervről.

MNO
2015. 10. 16. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy fogalmazott, hazánk szombat éjféltől az említett szakaszon a zöldhatáron senkit nem enged az ország területére, a kijelölt határátkelőhelyek a továbbiakban is üzemelni fognak, de szigorított ellenőrzéssel. Két tranzitzónában, Letenyén és Beremenden lehetőség lesz a menekültkérelem beadására – mondta Szijjártó, és hozzátette, minden ugyanúgy fog zajlani, ahogy az történt szeptember 15-én a magyar–szerb határon, és ugyanolyan eredményeket is várnak az intézkedéstől.

A határzár mind fizikai akadály, mind pedig emberi erőforrás felhasználásával fog megvalósulni. A külügyér kiemelte, a V4-ek ereje ismét megmutatta magát: lengyel, cseh és szlovák rendőri erők, valamint technikai eszközök érkeztek a hazánk Szerbiával közös szakaszára, ezáltal a szabaddá vált emberállomány a horvát határon tud szolgálatot teljesíteni.

Arra a kérdésre, hogy Szlovénia esetében felmerült-e hasonló intézkedés lehetősége, mint a magyar–szerb és a magyar–horvát határszakaszon, Szijjártó Péter azt felelte: Szlovénia schengeni tagország, két schengeni állam közé pedig csak nagyon szükséges esetben, a két ország egyetértésével lehet fizikai akadályt építeni. Hangsúlyozta: a magyar–szlovén határszakasznál nincs ilyen napirenden.

A magyar–román határral kapcsolatban azt közölte: folyamatosan figyelni fogják, hogy Szerbiában milyen irányba alakulnak a bevándorlási útvonalak. A magyar–román határ „egy ésszerű hosszúságú szakaszán” már korábban elkezdték az előkészítését a kerítés építésének, de egyelőre nem látnak olyan okot, hogy meg kellene kezdeni a kerítésépítést – mondta. (MTI)

Szijjártó Péter megismételte, hogy ez a második legjobb megoldás, a legüdvösebb mégis az lenne, ha egy közös európai erő védhetné meg az unió külső határait Görögországnál, ám erről nem született döntés az Európai Tanács csütörtöki ülésén. Ugyanakkor világossá vált, hogy a tagállamokkal szemben továbbra is elvárás az uniós jogszabályok, köztük Schengen betartása, Görögország viszont nem tud ennek megfelelni, míg mi igen – érvelt a határzár felállítása mellett a miniszter.

Szijjártó elmondta, tájékoztatták a fejleményekről a horvát nagykövetet, illetve a V4-ek, Szlovénia, Ausztria, Németország és Bajorország illetékeseit.

Horvátország életbe lépteti a C tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, a magyar határra nem irányít több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további szenvedést okozna nekik – jelentette be Ranko Ostojic belügyminiszter újságíróknak pénteken Apátiban (Opatovac).

A politikus kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára szállítják. Három helyen – a macelji és a muraszerdahelyi közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán – léphetnek be Szlovéniába. Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C terv nem közös horvát–szlovén, hanem csupán horvát terv.

A szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után a belügyminiszter, Vesna Györkös Znidar a Karl Erjavec külügyminiszterrel közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy megkezdték a rendőri erők megerősítését a Horvátországgal közös határszakaszon. Szlovén részről azt is jelezték, hogy Zágráb nem egyeztetett velük a C tervről.

A belügyér azzal indokolta a rendőri erősítést, hogy ily módon fel akarnak készülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére. Jelezte, hogy a biztonsági kockázatok alakulásától függően tovább erősítik majd a rendőri jelenlétet.

Szlovénia valóban tárgyalásokat folytat Horvátországgal arról, hogy kijelöljenek két átkelőpontot, ahol növelnék a befogadókapacitásokat is – mondta a miniszter, azt azonban nem közölte, hogy pontosan hol lennének ezek az átkelők.

Ő is cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, amelyek szerint már létezne a horvát és a szlovén kormány által kidolgozott C terv a menekültek szervezett szállításáról Horvátországból Szlovénián át Ausztriába.

Arra a kérdésre, miszerint Szlovénia lezárja-e a határt vagy engedi továbbutazni a migránsokat oda, ahova menni szeretnének, a külügyminiszter azt válaszolta: ez elsősorban attól függ, mit tesz Németország. Egyelőre nincs jele annak, hogy Németország lezárná határait – mondta, hozzátéve, hogy erre az eshetőségre is felkészültek.

Szlovénia folyamatosan kapcsolatban áll a környező országok képviselőivel, így a magyar külügyminiszterrel is, aki még a magyar nemzetbiztonsági tanács ülése előtt tájékoztatta szlovén kollégáját a tervezett határzárról. Györkös Znidar azt mondta: osztrák kollégája biztosította, hogy Ausztria nem változtat menekültpolitikáján mindaddig, amíg Németország fogadja a menedékkérőket.

A karintiai rendőrség péntek este azt közölte, hogy Ausztria megerősíti Szlovéniával közös határainak ellenőrzését szombattól. Este nyolc órától már nemcsak a Karavankák-alagútnál és a Loibl-hágónál, hanem Lavamündnél, a Seebergsattel hegyszorosnál, Grablach bei Bleiburgnál és a Wurzen-hágónál is ellenőrzések várhatók. Karintiába ötven rendőrt vezényelnek át szombaton Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből.

Hasonló intézkedéseket terveznek Ausztria stájerországi határátkelőinél, és több katonát, rendőrt vezényelhetnek át más tartományokból. Stájerország tartományban Bad Radkersburg, Murafigye (Mureck) és Spielfeld határátkelőknél lehet számítani ellenőrzésre szombaton.

A Párbeszéd Magyarország pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a magyar–horvát határ lezárása nem csökkenti érdemben a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, csak arra jó, hogy a felelősséget a szomszédos országokra tolja. A szerb határ lezárása után is több menekült érkezett az országba, mint korábban – közölték.

Az LMP közleménye szerint a határzár nem oldja meg a migrációs válságot, a kerítés csak ideiglenes útelterelés lesz addig, amíg nem kezelik a probléma gyökerét, és nem csökkentik az unió felé induló migránsok számát – írta az MTI.

A szerb határon felépített kerítéshez hasonlóan az immár az EU-n belülre, a horvát–magyar határra tervezett teljes határzár ötletét is elítéli a Demokratikus Koalíció – közölte a párt pénteken az MTI-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.