Ismét tiltakoztak a kínai mézimport ellen a magyar méhészek

Van olyan áruházlánc, amely Németországban nem engedi be üzleteibe, de nálunk igen.

MTI
2015. 11. 18. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A civil szervezet 19 különböző, „származási helye EU és nem EU” megjelölésű mézet vizsgáltatott meg a brémai QSI laboratóriumban. Takács Ferenc méhész, a demonstráció szervezője, KTME-tag arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a november 6-án és 7-én Aldi, Spar és Metro üzletekben vásárolt, „EU és nem EU” jelöléssel ellátott áruk száz százaléka kínai mézet tartalmazott.

A megvizsgált tételek kilencven százaléka, 17 méz magas élesztőgomba- tartalmú volt, vagyis az előállítása során erjedés lépett fel. Emellett a megvizsgált tételek 80 százalékát, 15 terméket a laboratórium ipari méznek minősített. Ezek jogellenesen vannak a magyar üzletek polcain – hangsúlyozta a KTME. Nincs olyan tétel a megvizsgált 19 mintából, amely minden szempontból megfelelt volna a minőségi méz követelményeinek – tette hozzá az egyesület.

A KTME úgy véli: a multinacionális élelmiszer láncok tudják, hogy a kínai méz minősége nem megfelelő, mert sok nyugat-európai országban tiltják vásárlását a beszállítóiknak. Van olyan áruházlánc, amely például Németországban nem engedi be az üzleteibe a kínai mézet, Magyarországi forgalmazásra ellenben a tapasztalatok szerint jelenleg kizárólag kínai mézkeveréket szerez be – állították.

Az egyesület közleménye hivatkozik Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára korábbi nyilatkozatára, hogy a magyar hatóság fellép a kínai méz ellen. Az egyesület számon kéri, hogy miért nem tűnt el a kínai méz a magyar boltokból. Állítja ugyanakkor: országosan szigorú ellenőrzések folynak a magyar méhészeknél.

A demonstrációt követően a Pest megyei Csévharaszton egy méhészetben nyilvánosan elégették a megvizsgált és a magyar üzletekben jogellenesen árusított ipari minősítésű kínai mézet – tájékoztatta Takács Ferenc az MTI-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.