Meg akarták ölni Orbánt?

Fontos bizonyítékokat foglaltak le a kormányfő ellen állítólag merényletre készülő férfiaknál.

MNO
2015. 12. 14. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos bizonyítékokat talált a nyomozó hatóság a kormányfő ellen állítólag merényletre készülő két férfinál – írja a lap, de ezekről a megtalált bizonyítékokról a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket. A Népszabadság érdeklődésére azt közölték, hogy szakértők bevonásával vizsgálódnak.

Bővebben itt olvashat arról, hogy kikre csapott le a TEK november 22-én, az ügy fejleményeiről pedig itt talál információkat.

A napilap idéz egy a miniszterelnök közelében élő informátort, aki szerint sem a meghiúsult merénylet napján, sem azt követően nem tapasztalták, hogy a kormányfő védelmét megerősítették volna. Korábban, mint mondták, már akkor is látható jelei voltak a fokozottabb védelemnek, ha egy marginális csoport kormányellenes tüntetést hirdetett meg a belvárosban – írják.

A Népszabadság értesülései szerint az állítólagos merénylet tervezett időpontjában a terrorelhárítók jó előre „kimenekítették” Orbán Viktort onnan, ahol az előzetes információk alapján lecsaptak volna rá a támadói. A kimenekítés már azelőtt megtörtént, hogy a gyanúsítottak, M. Péter (62) és R. Gyula (60) elindultak volna végrehajtani tervüket. Csak a kimenekítés után csaptak le a szélsőséges párosra. Egyes szakemberek véleménye szerint túlságosan is hamar vonták ki őket a forgalomból, vagyis túl távol attól a helytől, ahol a merényletet elkövették volna.

A lap értesülései szerint a korosodó, állítólagos merénylők megkísérelhették az ellenállást, sőt még azt is meg tudták kísérelni, hogy a náluk lévő lőszerek egy részét szétszórják.

A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a körülményektől függetlenül komolyan kellett venni a két, hatvanas éveiben járó férfit. Olyan bizonyítékok kerültek elő ugyanis a náluk tartott házkutatásokon, amelyek eltökéltségről, kétségbevonhatatlan szándékról árulkodtak. A gyanú, hogy aznap a kormányfő elleni merénylet szándékával ültek autóba, akkor is fennáll, fogalmazott egy, az ügyet jól ismerő belügyi forrás, ha egyelőre még csak lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják őket.

A két férfi és a titkosszolgálatok által 15-20 fősre becsült létszámú – a merénylettől amúgy elhatárolódó, a lesből támadást magától és ­tagjaitól egyaránt „genetikailag idegennek valló” – Magyar Nemzeti Hadsereg egyike volt azoknak a szélsőséges szervezeteknek, amelyeket a magyar hatóságok már korábban is figyeltek, lehallgatták a telefonbeszélgetéseiket is.

Ismert, Hajdu János, a TEK főigazgatója a rajtaütést követő héten még azt mondta, két csoportot fogtak el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is találtak náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra” is bukkantak. Hajdu szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna indítani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.