2008 óta nem kaptak ennyien kegyelmet

Huszonnégyen részesültek államfői kegyelemben.

MNO
2016. 01. 20. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igazságügyi Minisztérium kedden töltötte föl a Kormány.hura a 2002. január 1. és 2015. december 30. között az igazságügyi miniszter felterjesztése alapján hozott kegyelmi döntésekről készült statisztikát. Az adatokból kiderül, hogy 2015-ben összesen 816 elítélt kért kegyelmet, közülük 24-en meg is kapták. 2002 óta csak 2003 (36), 2004 (41) és 2008 (27) hozott több támogatott kérelmet. Érdekes, hogy 2014-ben mindössze négyen jártak sikerrel. A kegyelmi kérvények száma 2008 óta nem lépte át az ezret, az azt megelőző években 1150 volt a legkevesebb, a legtöbb pedig 1378.

A kegyelmi ügyekhez kapcsolódó halasztási és félbeszakítási kérelmek közül tavaly 85-ből 10 kapott támogatást.

A köztársasági elnök az igazságügyi miniszter, illetve a legfőbb ügyész előterjesztésére dönthet kegyelemről, melyet  – akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad – nem köteles indokolni. A határozat akkor válik érvényessé, ha az igazságügyi miniszter ellenjegyzi, olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Az államfő kegyelmi jogköre a büntetésekre – szabadságvesztés, elzárás, közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás, kitiltás, sportrendezvények látogatásától való eltiltás, kiutasítás – és a közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, továbbá a büntetőjogi intézkedések közül kizárólag a próbára bocsátásra, a jóvátételi munkára, illetve a fiatalkorúak esetében kiszabható javítóintézeti nevelésre terjed ki. A fentiekben fel nem sorolt intézkedés mérséklése vagy elengedése, valamint a már végrehajtott büntetés vagy intézkedés utólagos elengedése iránt kegyelmi kérelem nem nyújtható be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.