Mahir-oszlopokat bontottak volna a bazilikánál

Hogyan néz ki az oszlopháború közelről? Munkatársunk a helyszínen követte az eseményeket.

MNO
2016. 01. 05. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bontani akartak a főváros emberei az Andrássy út 12-nél is, de a munkások összepakoltak és elmentek, miután úgy ítélték meg, hogy balesetveszélyes lett volna kiemelni egy oszlopot – jelentette helyszíni tudósítónk. Információink szerint a Podmaniczky utcában is megpróbáltak kiemelni egy oszlopot, de az megsérült és végül a Mahir emberei hárították el a balesetveszélyes állapotot.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Révay utca sarkán már korábban körbebójázták a Mahir-oszlopot, egy címkével pedig megjelölték a címet is, ahol jelenleg áll. Információink szerint négy-öt olyan daru van a főváros tulajdonában, amely képes egy ilyen oszlopot eltávolítani, ezek közül legalább hármat látott ma munkatársunk a Bajcsy és az Andrássy környékén.

A helyszínen megjelent a Mahir jogi képviselője, Nagy Ajtony Csaba, aki az oszlopok eltávolítását, azaz az önbíráskodást hivatott megakadályozni. A helyszínen lévő rendőr közölte: nem lép közbe, hacsak nem történik szabálysértés, ugyanis polgári peres eljárásról van szó.

Az egyenruhások igazoltatták az Erzsébet-Teher Fuvarozó Kkt. embereit, akik a Budapest Közút szerződéses vállalkozói, és az oszlop elbontásáért felelnének. Később a Mahir által felbérelt biztonságiak papírjait is ellenőrizték.

Az események során gyakorlatilag patthelyzet alakult ki. Az oszlop tetejére ugyan felhelyeztek egy hevedert, ám Nagy Ajtony Csaba ügyvéd meggyőzte a rendőrök vezetőjét, hogy a hirdetőfelület az ő tulajdonukat képezi, így a biztonsági őrök újra körbevehették a cég reklámfelületét.

Később leszedték a hevedert, és a daruskocsi elhajtott a helyszínről. Az Andrássy út 12-es szám alatt nem sokkal később azonban ugyanaz a helyzet állt elő, mint korábban a bazilikánál. A helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint az előbbiekhez képest a különbség mindössze annyi volt, hogy az újabb helyen már nem tartózkodott rendőr, és hirdetőfelületet egy piros-fehér szalagból vont kordonnal kerítették el. A rendőrök megérkeztét követően Nagy Ajtony Csaba közölte a bontásért felelős építési vezetővel, hogy mivel az Andrássy út a világörökség részét képezi, így a rajta található tárgyak is – ezért a hirdetőegységeket nem lehet eltávolítani.

Ezzel párhuzamosan egy újabb, az Andrássy út 6-os szám alatt található oszlop „léte került veszélybe”, ahol két darab bontóautó és három fekete ruhás személy nézett farkasszemet egymással. Végül az építési vezető visszavonulót fújt, mert szerinte balesetveszélyes lett volna eltávolítani a körbekordonozott oszlopot. Az Andrássy út 6-os szám elől is elhajtottak a főváros emberei. Információnk szerint egyébként a város több pontján is hasonló helyzet alakult ki a délután folyamán.

Mint arról beszámoltunk, szombat reggel a Mahir-oszlopokat a Fővárosi Önkormányzat útfenntartó cége, a Budapest Közút Zrt. emberei kezdték el bontani. A reklámcég ugyanakkor nem sokkal később megkezdte a szombaton szerinte jogellenesen megrongált és ellopott berendezések pótlását. A Mahir az Andrássy út műemléki oszlopaira külön hatósági védelmet kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.