Újratelepíti hirdetőoszlopait a Mahir

Kocsis Máté a karhatalom fellépéséről beszélt, Bakondi zöld jelzést adna a főváros kérésének.

2016. 01. 03. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Semmiféle bírósági végzést nem kaptunk arról, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította volna a kérelmünket az oszlopbontás megakadályozására” – közölte lapunkkal Magyar György ügyvéd. A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője szerint megdöbbentő és rejtélyes, hogy a Faktor.hu című portál arról írt: a Fővárosi Törvényszék még 2015. december 14-én elutasította a társaság ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, így a lap szerint jogszerűen bontja a fővárosi Budapest Közút Zrt. a Mahir csaknem hétszáz darab, egyenként közel egymillió forint értékű hirdetőoszlopát és reklámberendezését. „A hír az ötvenes éveket idézi, amikor az ítélet előbb megszületett, mint a tanúvallomás. Több mint furcsa és rendkívül aggályos, hogyan kerülhet a médiához egy ki nem kézbesített irat. Mindenesetre az általam képviselt cég munkatársai az elbontott oszlopok helyére újakat tesznek. A szombaton elbontott oszlopok közül hármat már pótoltak, mert a Mahir Cityposter Kft.-nek kötelessége a médiafelületeket biztosítani a hirdetőkkel kötött szerződések alapján” – mondta az ügyvéd.

Budapest utcáin tegnap is és ma is valóságos hirdetőoszlop-háború alakult  ki, amelynek során a Mahir emberei megpróbálják megakadályozni a cég által törvénytelennek tartott bontást. Sőt, mai fejlemény, hogy a reklámcég több helyen újjáépítette, újratelepítette lebontott, elszállított berendezéseit.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté fővárosi tanácsnok (Fidesz–KDNP) kezdeményezésére szeptember végén döntött a korábban huszonöt évre megkötött utcabútor-szerződés október 31-ei hatállyal való felbontásáról. A budapesti kerületek fideszes polgármestereinek kezdeményezésére még karácsony előtt, december 22-én rendeletet módosítottak, eltörölték a korábbi szabályozásban előírt nyolcnapos türelmi időt is. Ezután kezdődött a 150 millió forint költségűre becsült kényszerbontás, amelyet később kiszámláznának a Mahirnak.

A cég által mindenben vitatott felmondás december 31-éig adott határidőt a berendezések elbontására és elszállítására. A főváros lépésének érvénytelenítése céljából a társaság által indított perben a tárgyalást január 11-ére tűzte ki a Fővárosi Törvényszék.

Magyar György szerint a botrányos fővárosi eset eljut Strasbourg-ig is, hiszen egy önkormányzat sérti meg a tulajdonhoz fűződő alapjogot. Az ügyvéd emlékeztetett: a Mahir Cityposter Kft. évente közel 300 millió forintot fizet be a fővárosi kasszába, továbbá az önkormányzat és cégei, kulturális intézményei számára ingyenes és kedvezményes hirdetési lehetőséget biztosít.

Lapunk az ügyben hiába kereste Kocsis Mátét, a kormánypárti politikus megkeresésünkre sem szombaton, sem vasárnap nem válaszolt.

A Fővárosi Önkormányzat a rendőrség segítségét kéri a Mahir hirdetőoszlopainak elbontásával kapcsolatban, mivel a cég akadályozza a bontási munkákat – mondta Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok az MTI-nek.

Hozzátette: az elbontás jogszerű, mert a Fővárosi Törvényszék elutasította a Mahir ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, de a cég akadályozza az oszlopok bontását, ezért kérik a rendőrség segítségét a vonatkozó jogszabályok betartatásához. Az őrző-védő cég, amelyik ennek ellenére is akadályozza a munkálatokat, elveszítheti a tevékenységére vonatkozó engedélyét – jegyezte meg.

Kocsis Máté elmondta még, hogy új oszlopok felállítására a Mahir Cityposter Kft-nek semmilyen jogi alapja nincs, hiszen sem érvényes szerződéssel, sem közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik.

Magyar György szerint megtették a büntetőfeljelentést rongálás, lopás és önbíráskodás gyanúja miatt, január 4-én pedig birtokháborítás miatti, illetve kártérítési eljárásokat kezdeményeznek. Az oszlopok összértéke több mint 600 millió forint. „További kártételek lesznek a rongálások nyomán szükségessé vált helyreállítás költségei, az elmaradt haszonból és a nem teljesített szerződési kötelezettségekből származó többmilliós vagyoni hátrányok” – hangsúlyozta Magyar György. A rejtélyes bírósági végzésről annyit még elmondott: „Szóbeszéd alapján arról mi is hallottunk, hogy a bíróság nem kívánja megakadályozni a tervezett fővárosi lépést. Ugyanakkor az ilyen végzés nem jelenti azt, hogy a főváros engedélyt kapott volna a bontásra. Fellebbezéssel élünk ellene, ha végre kézhez kapjuk. Az ideiglenes intézkedés iránti kérelmünket pedig ismét előterjesztjük, mert a kár időközben helyrehozhatatlanul bekövetkezett.”

Mint arról beszámoltunk, szombat reggel a Mahir-oszlopokat a Fővárosi Önkormányzat útfenntartó cége, a Budapest Közút Zrt. emberei kezdték el bontani. Elsőként a kilencedik kerületi Soroksári úton és a Ferenc körúton estek neki a Mahir Cityposter Kft. tulajdonát képező reklámfelületeknek, továbbá bontottak már Budán, a Bocskai úton, tegnap pedig a pesti Üllői úton.

Almássy Kornél, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója lapunknak tegnap elmondta: az elbontott oszlopokat egy fővárosi intézmény telephelyére viszik, és őrzik, a munkát pedig fotókkal dokumentálják. „Az újratelepített oszlopokat csak akkor bontjuk el ismét, ha arra a tulajdonos főváros utasítást ad” – fűzte hozzá. A vezérigazgató szerint az önkormányzat megbízásából és a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselőinek előterjesztésére hozott döntés alapján minden olyan építményt elbontanak, amelyet a főváros illegálisnak nyilvánít, így a kispesti Határ úti bódékat is.

Magyar György ehhez hozzáfűzte: jól teszi a Budapest Közút Zrt., ha megőrzi az oszlopokat, de azt is, ha visszaszállíttatja és állagsérelem nélkül visszaépítteti őket. „Amikor beadtuk a Mahir Cityposter Kft. és a főváros között korábban huszonöt évre kötött szerződés felmondása, érvénytelenítése miatti keresetünket, az ahhoz csatolt huszonegy nagy terjedelmű melléklettel egy időben kértük az ideiglenes intézkedést is azért, hogy a bíróság tiltsa az alperest még a per előtt a bontástól” – erősítette meg az ügyvéd.

A karhatalom segítségét is kérheti a Fővárosi Önkormányzat a Mahir hirdetőoszlopainak elszállításához; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást – közölte Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az MTI-vel vasárnap.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a Mahir és a főváros között polgári jogi vita van, amelybe a kormány nem avatkozik bele, ugyanakkor a jogszerű, a rendőrség által is biztosított munkálatok akadályozása már belbiztonsági kérdés.

Ha egy biztonsági cég jogellenesen jár el a rendőrséggel szemben, akkor erre válaszul bevonhatják a vállalat összes engedélyét – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.