101 diákolimpikon üzent a kormánynak

„A jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért” – írták nyílt levelükben.

MNO
2016. 02. 22. 22:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diákolimpikonok az interneten tették közzé levelüket, melyben azt írják, hogy „a jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért” – számolt be az Átlátszó Oktatás.

Az ügy előzménye, hogy Balog saját Facebook-oldalára a következőket posztolta: „Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény. (A Nemzetközi Tudományos Diákolimpikonok köszöntésén, 2016. február 19.)”

Mindezzel a tanárok kockás inges tiltakozására utalt, amit a kormány oktatáspolitikája ellen folytatnak. Elsőként Békés Gáspár diákolimpikon reagált a Facebookon, majd csatlakozott két diák, akik aranyérmet nyertek a filozófiai diákolimpián.

Most Papp Roland, Cambridge-ben tanuló diák vezetésével készült el egy újabb nyílt levél, amelyhez 101 diákolimpikon csatlakozott. A diákolimpikonok azt írják, hogy amellett, hogy visszautasítják sikereik politikai célú felhasználását, kiállnak a tanárok követelései mellett:

„Ezúton is szeretnénk tanárainkat és a teljes pedagógus-, illetve diáktársadalmat támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítani. Történelmi pillanat, amikor a diákok a saját tanáraikért állnak ki. Különösen azokra a diákokra gondolunk, akik a rendszer már évtizedek óta elavult mivolta miatt szenvednek az iskolában. Most ők is kockás inggel tiltakoznak az Önök módszerei ellen. Ez a kiállás a diákokat a modern, tudásalapú világ alapjaira, a szabadság és egymás szeretetére tanítja, a tanároknak pedig reményt és erőt ad.”

A levél aláírói között a legidősebbek Szűcs András matematikus és Mérő László matematikus, pszichológus. Szűcs 1967-ben bronz-, 1968-ban ezüstérmet nyert a Nemzetközi Matematikai Olimpián (IMO); jelenleg az ELTE TTK Matematikai Intézetében az analízis tanszék egyetemi tanára, az MTA levelező tagja. Mérő szintén 1968-ban vett részt az IMO-n, ahol bronzérmet nyert; jelenleg  az ELTE PPK Pszichológiai Intézetében egyetemi tanár, rendszeresen jelennek meg publicisztikái, például a Magyar Narancsban. Az aláírók között vannak a matematikai, a fizikai, a kémiai, a filozófiai, a földrajzi, a biológiai, a nyelvészeti, az informatikai és az orosz nyelvi olimpiák magyar résztvevői. Sokan közülük neves külföldi egyetemek hallgatói vagy tanárai.

A teljes levél itt olvasható.

Mint ismert, Klinghammer István egykori felsőoktatási államtitkár a pedagógustüntetés napján a Magyar Nemzetben megjelent interjújában közölte: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.” Ezt követően lett a pedagógusok tiltakozásának egyik jelképe a kockás ing.

Az MNO korábban összeszedett néhányat a közelmúlt fotói közül, melyeken éppen ez a ruhadarab látható. Nem is akárkiken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.