Erdősiné és Nyakó kérdését is az NVB elé terjesztik

Kedden délelőtt 4 másodperc volt a különbség a két benyújtás között Erdősiné javára.

MTI
2016. 02. 28. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délelőtt – miután a Kúria nyilvánosságra hozta, hogy elutasítja a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést – ketten is benyújtották kezdeményezésüket a témában az NVI-hez: Erdősi Lászlóné és Nyakó István MSZP-s politikus, a két benyújtás között négy másodperc volt a különbség.

Az NVI szeptember közepétől csak érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át, az időbélyegző határozza meg, milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat, ami meghatározza az elbírálás sorrendjét is. Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

Erdöősi Lászlóné kérdése úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?”

Nyakó István magánszemélyként pedig azt a kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja volt arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdéseket, amelyek ha megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, akkor az NVB elé terjessze. A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be. Az NVI elnöke azt is vizsgálja, hogy nem áll-e fenn az úgynevezett „párhuzamosság” a benyújtott és már folyamatban lévő kérdések között.

Az MTI érdeklődésére az NVI-nél vasárnap délután elmondták: a határidő vasárnap jár le, de – bár a „párhuzamossági moratórium” indokolná – Pálffy Ilona egyik kérdés esetében sem hoz elutasító határozatot, és mindkét kérdést az NVB elé terjeszti. Pálffy Ilona célja ezzel az, hogy minél hamarabb eldőljön a hitelesítés kérdése.

Ha az elnök elutasította volna valamelyik kérdést, akkor a kezdeményezőnek 15 napja lett volna arra, hogy ismét benyújtsa, és az NVB foglalkozzon vele.

Az NVB-nek a jogszabály szerint 30 napja van arra, hogy a kérdések hitelesítése ügyében döntsön, de Patyi András, a testület elnöke már pénteken jelezte: a bizottság igyekszik mielőbb döntést hozni a vasárnapi boltbezárásról szóló kezdeményezésekről, valamint a kormánynak a kötelező betelepítési kvótáról benyújtott kérdéséről.

Az NVB elnöke a pénteki ülésen azt is jelezte, a kifogások háromnapos elbírálási határideje miatt a testületnek hétfőn ülést kell tartania, ahol foglalkoznak majd Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes és Nyakó István kifogásaival, amelyeket a kedden az NVI Alkotmány utcai székházában történtek miatt nyújtottak be.

Kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat. A keddi botrányos esetről itt olvashat bővebben.

Erdősiné az MTI-hez eljuttatott közleményében korábban azt írta: határozott álláspontja az, hogy nem ért egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásával, véleménye kialakításában pedig egyetlen párt sem befolyásolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.