Öt éve ömlenek a milliárdok a labdarúgásba

Kiscsapatokat is megmentett a taotámogatás, de sok klubnál valószínűleg pazarolnak.

Tompos Ádám
2016. 02. 01. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program 2011-es indulása óta csaknem 142 milliárd forint a futballnak jutott – írta a hétvégi Népszabadság. Az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított, Mészáros Lőrinc polgármester által vezetett felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához került a labdarúgó-egyesületeknek öt év alatt juttatott 101,6 milliárd forint tizede, 11,1 milliárd. Nem panaszkodhat Kisvárda másodosztályú csapata sem – a városnak egyébként Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az országgyűlési képviselője. A klub 2011–2013 között összesen kevesebb mint százmillió forint taotámogatást kapott, ám 2014-ben, Seszták Miklós miniszteri kinevezésének évében már 135,6 milliót, tavaly pedig csaknem 1,3 milliárd forintot. A szabolcsi kisvárosban 2500 nézőt befogadni képes stadion is épül, az állam ezt több mint másfél milliárd forinttal támogatja.

Öt év alatt egy másik kelet-magyarországi és kormányközeli csapatnak, a Tállai András vezette Mezőkövesd Zsóry Futball Clubnak is jutott bőven taopénz: 2011-től összesen 1603 millió forinttal lettek gazdagabbak. Januárban mindkét településen jártunk, és azt tapasztaltuk, hogy teljesen máshogy állnak a helyiek a városuk focicsapatába ömlő milliókhoz. Amíg Kisvárdán pozitívan viszonyultak a fejlesztésekhez, addig Mezőkövesden pocsék labdarúgó-teljesítményről és összetépett ingyenbérletekről beszéltek lapunknak. Ugyanilyen Janus-arcú magának a taónak a működése is. Sok kistelepülésen a szóban forgó támogatásnak köszönhetően sportklubok menekültek meg, ám a Népszabadság az összeállításában olyan példát is hoz – az NB II-es Szigetszentmiklóst –, ahol feltehetően nem optimálisan használták fel a pénzt: 21 millióért vettek edzéskövető rendszert az alaposan kistafírozott csapatnál, amely egyébként öt év alatt 1,3 milliárd forinthoz jutott, ezzel a teljesítménnyel pedig tizedik lett a legtámogatottabb fociklubok listáján, megelőzve például a Honvédot, az MTK-t és a Vasast. Összehasonlításul: az NB III-as Dabas 30 millióból napelemeket vásárolt, hogy gazdaságosabbá tegye utánpótlásközpontjának melegvíz-ellátását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számítása szerint az idén legkevesebb 64 milliárd forintnyi taotámogatást osztanak szét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.