Ez a terror hete volt Európában

Terrorcselekmény rázta meg Európát, itthon is nagy a készültség. Nem jutnak dűlőre a pedagógusok, zajlik a csörte a Városligetben.

RZ
2016. 03. 27. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két robbanás rázta meg kedd reggel nyolc órakor Brüsszel Zaventem repülőterét – terrortámadás történt, amelyet nagyjából egy órával később még egy detonáció követett, ezúttal a brüsszeli metró forgalmas, Maelbeek nevű állomásánál. A merényletekben több mint 30 ember halt meg, és kétszáznál is több a sérültek száma. A támadásokban két magyar – egyikük kormányalkalmazott – is megsebesült.

Maelbeek állomás egyébként Brüsszel szívében, az európai uniós intézmények, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács épületeinek közvetlen közelében található. A detonáció után a metró vezetője azonnal megállította a szerelvényt, a pánikba esett utasok pedig az alagutakon keresztül menekültek. A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára. A hajtóvadászat jelenleg is folyik a feltételezett elkövetők után, egy személyt másnap őrizetbe is vettek.

A merényletek hatására Magyarországon is a második legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget: a fő közlekedési csomópontokat, valamint a Liszt Ferenc repülőteret megszállták a Terrorelhárítási Központ emberei, valamint gépfegyverrel felszerelt rendőrök.

A jövőben akár még tovább is elmehetne a kormány terrorveszély idején, legalábbis erről akarnak a közeljövőben törvényt hozni. Pintér Sándor belügyminiszter javaslata alapján felállítanának egy terrorelhárítási információs és bűnügyi ellenőrző központot, valamint ellenőrzés alá vonnák a telefonos és internetes adatforgalmat.

„A magánszektor által kódolt, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szakszolgálat által azonos időben nem lefordítható adatszolgáltató eszközöket – gondolok a telefonra és az internetes adatszolgáltatásra – ellenőrzés alá tudjuk vonni. Ennek megfelelően egy törvényt kell alkotnunk, hogy ezek a szervezetek, akik ezt létrehozták, magánvállalkozások, akik ezt létrehozták, biztosítsák a dekódolást, a megfelelő szervezetek részére” – közölte Pintér Sándor.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start műsorában jelentette be, hogy teljes egészében megszűnik nyáron a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az államtitkár elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított. A pedagógusok már hosszú hetek, hónapok óta demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése ellen. „Vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk, amiken javítani kell” – ismerte el az államtitkár. Rétvári arról is beszélt, hogy kevesebb lehet a jövőben a kötelező tanóra.

Mivel azonban – a tiltakozók szerint – a kormány nem reagált érdemben arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a pedagógusok 12 pontját, és hogy hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni az oktatási rendszer megreformálását követelőkkel, így – ahogy ígérte – a Tanítanék mozgalom március 30-án reggel 8–9 óra között polgári engedetlenségi akciót hirdetett.

Az MNO-nak dr. Lórodi László szakjogász ugyanakkor arról beszélt, nehezen elképzelhető, hogy jogszerű megoldást találtak a március 30-ai munkabeszüntetésre a tiltakozó pedagógusok. Egy rendes sztrájkhoz ugyanis előzetes egyeztetés kell, megfelelő bizottságot kell létrehozni, meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokról. Szerinte ezek hiánya munkajogi következményeket vonhat maga után, a demonstráló közalkalmazottakat akár azonnali hatállyal is elbocsáthatják állásukból.

További ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát, az intézkedéstől a kormány a gazdaság további fehéredését várja, becslések szerint az államkassza az újabb 30 ezer online kassza üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevételnövekedéssel számolhat – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: 2016. szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-, alkatrész-kereskedelmet és -javítást, a plasztikai sebészeti tevékenységet végzőknél, a diszkót, illetve tánctermet működtetőknél, a ruházati tisztítóknál és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtóknál lesz kötelező az online pénztárgép használata. Jövő év január 1-jétől a pénzváltók is csatlakoznak az online rendszerhez. Utóbb lapunk írt róla, hogy egy felmérés szerint valójában nem 30, hanem „csak” 14 ezer céget érint a rendszer őszi és januári bővítése.

A Városliget Zrt. műszaki igazgatója, Sághi Attila szerint felülvizsgálták terveiket, és több egészséges fát már nem vágnának ki a Hungexpo-épületeknél. Az ügy előzménye, hogy civilek és ellenzéki politikusok a Liget-projekt kivitelezésének – vagyis a Városliget átépítésének kapcsán – heves tiltakozásba kezdtek, többen odáig is elmentek volna, hogy odaláncolják magukat a kivágásra ítélt fákhoz. Sághi szerint a fák 10-12 százalékát ugyanakkor az elmúlt huszonöt évben eleve fokozatosan cserélni kellett volna. A műszaki igazgató viszont a tervek felülvizsgálata után viszont már számít a Ligetbe kitelepülő civilekkel, LMP-sekkel, PM-esekkel való megegyezésre, mint mondta, a mostani döntés elfogadható lehet mindenki számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.