Újabb területekre tejesztik ki az online kasszát

Az államkassza a 30 ezer pénztárgép üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevételnövekedéssel számol.

MTI
2016. 03. 22. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: 2016. szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-, alkatrész-kereskedelmet és -javítást, a plasztikai sebészeti tevékenységet végzőknél, a diszkót, illetve tánctermet működtetőknél, a ruházati tisztítóknál és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtóknál lesz kötelező az online pénztárgép használata. Jövő év január 1-jétől a pénzváltók is csatlakoznak az online rendszerhez.

A tárcavezető leszögezte: a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve: a tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet-adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének. A jogkövetően működő vállalkozások pozitív visszajelzése, a nemzetközi érdeklődés mellett az államkassza bevételi adatsora is bizonyítja a rendszer sikerességét – emelte ki Varga Mihály.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyeztetnek a taxisokkal az online ellenőrzés biztosításáról, esetükben 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az egyik elképzelés szerint felesleges lenne az online pénztárgép, a taxitársaságokon keresztül kaphatna információt az adóhivatal – jegyezte meg.

A kormány mérlegelni fogja, hogy kapjanak-e támogatást az online pénztárgépekhez az érintettek – mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva, hozzátéve azt is: a mostani helyzet eltér az induláskoritól, hiszen verseny van az online pénztárgépek piacán.

Ugyancsak egy kérdésre reagálva elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve megvizsgálták, mely szolgáltató szektorokban magasabb az átlagosnál az eltitkolt jövedelem aránya, és azokra terjesztik ki az online kasszák kötelezettségét. A vizsgálat alapján a kozmetikusok és fodrászok kimaradtak ebből a körből.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében készülnek a készpénzforgalom szűkítésére. Az elektronikus számlákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte: a rendszert először meghatározott nagyságrendű bevétellel rendelkező cégekre terjesztenék ki.

A miniszter cáfolta, hogy az online pénztárgépek használatának kiterjesztésével keletkező többlet-adóbevétel lakáspolitikai intézkedések fedezete lenne. Megjegyezte, hogy a csok országos átlagban 6 százalékos árnövekedést hozott a lakáspiacon, és véleménye szerint reálisabb árszint alakult ki.

Korábban Varga Mihály azt közölte, hogy többek között az ügyvédekre és a sportpályákra is bevezethetik az online kasszák használatát, rajtuk kívül a kozmetikusok, a masszőrök, a pénzváltók és a taxisok szerepeltek még a szolgáltatói listán.

Tállai András egy februári konferencián konkrétumként az étel- és italautomatákat nevezte meg, de arról nem beszélt, mikortól kötnék be a szerkezeteket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.