Jönnek az online kasszás italgépek

Az iparág végét is jelentheti, ha nem kapnak állami támogatást az italautomaták üzemeltetői.

Horváth Attila
2016. 02. 29. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Európa legtöbb információval rendelkező adóhatósága leszünk” – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese egy múlt csütörtöki konferencián. Az adóhivatal vezetője elmondta, az idén kiterjesztik az online pénztárgépek rendszerét, és 30–50 ezer új kasszát állítanak be. Konkrétumként csak az étel- és italautomatákat nevezte meg, de arról nem beszélt, mikortól kötnék be a szerkezeteket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

– Az ötlet nem új, tizenöt éve lobbizunk azért a mindenkori kormánynál, hogy fordítson nagyobb figyelmet a tisztességtelen üzemeltetőkre – mondta lapunknak a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke.
Szöllősi Balázs ugyanakkor hozzátette, az iparág szereplőinek jelentős része tisztességesen dolgozik, befizeti az adót, a csalók viszont óriási károkat okoznak. Ezért folyamatosan egyeztetnek az adóhatósággal, és ígéretet kaptak arra, hogy a tisztességtelen automatásokat kiemelten figyelik majd. Az iparág szereplőinek számolniuk kell azzal is, hogy az online kassza versenyhátrányt jelent a bejelentetten, szabályosan működő vállalkozóknak, hiszen eleve csak náluk lehet ezt bevezetni. A rendszer költséges, de a pontos számokról még nem kaptak tájékoztatást a hivataltól.

– Más területen dolgozó vállalkozóktól tudom, hogy 100-150 ezer forintba kerül az új rendszer bekötése, ami jelentős összeg egy automata esetében. Éppen annyi, mint egy használt gép beszerzése Olaszországból. Egy ilyen szerkezetbe átlagosan 50-60 ezer forintot dobnak havonta, ez körülbelül 10 ezer forintos hasznot jelent. Így ha nem kapunk állami támogatást, a 150 ezer forintos költség az iparág végét is jelentheti – fejtette ki Szöllősi Balázs.

A szövetség elnökétől megtudtuk, az országban 30 ezer italautomata található, de arra kérték a NAV-ot, hogy az online rendszer beüzemelését ne a hivatal végezze, mert az túl sok időt venne igénybe, és fennakadásokhoz vezetne. Azt is szeretnék elérni, hogy tökéletesen működő készülékeket kapjanak, mert ha egy kassza véletlenül leáll, akkor az automata sem működik majd. Ezzel szemben egy élelmiszerüzletben hiba esetén folytatódhat a kiszolgálás. – Mindössze arra kérünk biztosítékot, hogy a kasszák megbízhatóan működjenek, és a tisztességtelen vállalkozókat is ellenőrizzék, amihez mi is segítséget tudunk nyújtani. Ha ezek teljesülnek, 2017. január 1-jétől már élesben működhet a rendszer – összegezte a szövetség elnöke.

A Világgazdaság információi szerint a kormány két lépcsőben rendelné el a pénztárgépek további bevezetését. Az első körbe – szeptemberi bevezetéssel, egy hónapos próbaidővel és októberi élesedéssel – azok a szolgáltatók tartoznának, akik a ma szabványos online gépeket is használni tudnák. A második határidő azokra vonatkozna, amelyeknél fejlesztésre van szükség, ehhez a körhöz tartoznak például a taxisok. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy többek között az ügyvédeknél és a sportpályáknál is bevezethetik az e-kasszák használatát. Rajtuk kívül a kozmetikusok, a masszőrök, a pénzváltók és a taxisok szerepeltek még a szolgáltatói listán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.