Farkas Flórián után nyomoznak?

A Magyar Nemzet úgy tudja, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ellen nyomoz a főügyészség az ORÖ kapcsán.

Horváth Csaba László
2016. 03. 02. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetés gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az Országos Roma Önkormányzatnál történtek miatt. Bár hivatalosan egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak a cigány szervezetben lejátszott hangfelvétel miatt, úgy tudjuk, éppen Farkas Flórián miniszterelnöki biztos felmerült szerepe miatt jár el kizárólagosan a KNYF. A feljelentést Tényi István Fidesz-tag tette meg a rendőrségen és az ügyészségen, ám előbbi áthelyezte az iratokat az ügyészséghez. Információink szerint azért, mert közjogi mentességgel érintett személy szerepe merülhet fel az ügyben. Vagyis Farkas Flóriáné, aki egy januári sajtótájékoztatón lejátszott említett hangfelvétel szerint legalább hat képviselővel kötött féléves időtartamra „munkaszerződést” havi 350 ezer forintos fizetéssel.

Farkas cserébe azt várta, hogy a képviselők az azóta már lemondott elnökkel, Hegedüs Istvánnal szemben politizáljanak.

A titokban rögzített felvételen minderről Hegedüs beszélt az egyik képviselőtársával. Azóta sem derült ki, hogy összesen hány képviselő kapott ajánlatot a Fidesz országgyűlési képviselőjétől. De az sem világos, milyen forrásból származik a cigány politikusok fizetsége, illetve hogy az közpénzt érint-e.

Arról korábban az Index.hu számolt be, hogy a kormány fizeti ki a Farkashoz hű embereket. A portál értesülései szerint a 47 fős Országos Roma Önkormányzat mintegy fele kap mentori kinevezést egy – elvileg – hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő uniós programban. A 250 ezres havi fizetést éppen az a csapat kapta, amely nem támogatta a szervezet Farkassal szembeforduló vezetését, hogy feltárja az ORÖ Farkas Flórián elnöksége idején elkövetett gazdálkodási szabálytalanságait. Az elrendelt nyomozásnak egyébként nagy a tétje, ugyanis a hivatali vesztegetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ráadásul mivel a kisebbségi önkormányzati képviselők hivatalos személynek minősülnek, ez rájuk is vonatkozik, amennyiben bebizonyosodik, hogy pénzt fogadtak el. Az is biztos, hogy Farkas Flóriánt mentelmi joga védi, ami miatt gyanúsítottként semmilyen ügyben nem lehet kihallgatni, azt azonban nem tiltja semmi, hogy tanúként meghallgassák. Az ügyészség április elsejéig biztosan nyomoz az ügyben.

A miniszterelnöki biztosnak egyébként a jelek szerint stabil a pozíciója. Hétfőn Orbán Viktor kormányfő vette védelmébe a cigány politikust. A miniszterelnöknél Ikotity István (LMP) Farkas Flórián miniszterelnöki biztos menesztését firtatta. Orbán Viktor szűkszavúan, de egyértelműen kerülte ki a kérdést. – Nincs ilyen szándékunk. Ön utazik Farkas Flóriánra, és ez az ő pozícióit erősíti – közölte a kormányfő. Az LMP-s politikus felidézte azt is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma épp mostanában akar több mint egymilliárd forintot visszakövetelni a Híd a munka világába program pénzfelhasználásai miatt, és összesen több tucat vizsgálat folyik olyan programokkal kapcsolatban, amelyek még Farkas Flórián elnöki időszakához köthetők. Orbán válaszában azt állította, hogy szerinte a képviselőnek nem is a miniszterelnöki biztossal, hanem vele van baja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.