Lázár: Csökkenhet a tej, a tojás és a baromfi áfája

A 2017-es költségvetés főbb pontjai mellett a földárverésről és a településképi törvényről is beszélt.

MNO
2016. 04. 14. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsorolta a főbb pontokat, melyek szerint

3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, egy százalék alatti inflációval számolnak. Lázár azt a kívánalmat fogalmazta meg, hogy a munkanélküliségnek közelebb kell kerülnie a 6 százalékos szinthez.

Ismertetése szerint nullás költségvetésben gondolkodnak, és külön kezelik majd a működési és fejlesztési költségeket. Mint mondta, Magyarország 2017-ben hitelt csak fejlesztésre vesz fel, a működési költségeket az adóbevételek lefedik.

A földárverések harmadik és egyben utolsó köre májusban indul, és egy hónapig tart. A feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz.

Beszámolt arról, hogy az eddigi árverésekből 240 milliárd forint bevétele származik az államnak. Mintegy 10 ezer gazda vásárolt földet, de közülük csak tíznek a neve forog közszájon – jegyezte meg az MTI szerint. Hozzátette: az értékesítések elérték társadalmi céljukat, minden gazda előtt megnyitották a lehetőséget.

A Kúria május 3-án dönt a kormány illegális bevándorlással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről. Lázár szerint a kormány várja az Alkotmánybíróság döntését, mert itt „a bürokrácia áll szemben a demokráciával”. Szerinte Európa bürokráciában gondolkozik, míg a magyar kormány a népre bízná a döntést, hogy ki kaphat lehetőséget letelepedni.

Nem új bevándorlási rendszerre, hanem új európai védelmi rendszerre van szükség, és fontosabb a megelőzés, mint szétosztani a bajt – mondta.

„Nem beszéltünk arról Orbán Viktorral (ismert, a miniszterelnök a tárcavezetőnél töltötte az éjszakát), hogy le kellene mondanom a boltzár-szavazás miatt. Már a kormányvita alkalmával jeleztük Balog Zoltánnal, hogy nem értünk egyet a döntéssel, a miniszterelnökkel megbeszéltük, hogy lojalitásból inkább nem szavazunk” – kommentálta a nem szavazást. „Nem utasított, hanem megkért arra, hogy ne szavazzak a boltzár-törvény ellen.”

A KDNP-s képviselőkkel közösen úgy gondoltuk, hogy a vasárnap mindenki számára legyen munkaszüneti nap – mondta. A politikai pályafutásom vereségének tartom a szabad vasárnap eltörlését. „Azt gondolom, hogy az embereket meg kell védeni a vasárnapi munka kényszerétől. A társadalomban vannak, akik ezt megértik, mások viszont nem” – nyilatkozta.

A bért nem a kormány adja, hanem a munkaadók, nekik nem szabad visszaélniük a munkavállalók helyzetével – figyelmeztetett.

Sztrájkolni az iskolán belül lehet, a törvényes keretek között. „A pedagógusok nem nekem vagy a kormánynak tartoznak elszámolással, hanem a szülőknek és a gyerekeknek” – közölte. „Március 31-én az iskolaigazgatók igazolták a kollégák hiányzását, az polgári engedetlenség volt. Holnapra sztrájk készül, az más kérdés.”

A szuperkórházzal kapcsolatban azt mondta: egy budapesti nagy közkórház lesz, nem pedig három sürgősségi központ. A miniszter szerint a helyszín kiválasztása után akár már 2017-ben is megépülhet, melynek előkészítésére négymilliárdot különítettek el.

Lázár azt is bejelentette, a héten benyújtja a településképi törvényt. Ez alapján minden önkormányzat helyi rendeletben szabályozhatná, hogy milyen építkezések felelnek meg a városképnek. Az intézkedésről ötpárti egyeztetést is tartani fognak.

Több száz, egész pontosan 710 állami projekt van késésben, amiknek összege 3500 milliárd forint. A miniszterelnök akciótervet kért a tárcavezetőktől, hogy mielőbb megvalósuljanak.

Kérdésre elmondta: 37 vizsgálatot kezdeményezett Magyarország ellen az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.