Lipót a milliárdos polgármester fogságában?

A híres pékség tulajdonosa disznót tart a falu termálfürdője mellett, és a parkoló bezárásával fenyeget.

Tompos Ádám
2016. 07. 13. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szívesen beszélnek a lipótiak a település két meghatározó vállalkozói körének közelmúltban újra kiéleződő, anyagi természetű vitájáról. Az egyik oldalon a falu polgármestere, a 2015-ben 1,8 milliárd forintos árbevételt elérő Lipóti Pékség tulajdonosa, Tóth Péter, míg a másikon a helyi termálfürdő mögött álló vállalkozók. Az egyik ivóban érdeklődésünkre elmondták, hogy a fürdőt leszámítva itt már minden a polgármesteré, még a labdarúgócsapat főszponzora is a pékség – jegyezték meg.

A település legfőbb vonzereje viszont a termálfürdő, amely így jelentős turisztikai bevételekhez jut. A faluban – szemben a szomszédos településekkel – sorjáznak a külföldi rendszámmal ellátott dzsipek, az ideérkező vendégeknek pedig faluszerte kínálják a szobákat és apartmanokat. Nyaranta hétköznaponként két-három, hétvégente akár négyezren is megfordulnak itt.

Az autóval érkezőket három parkoló is fogadja, a legnagyobb területű azonban az önkormányzat tulajdonában van. A problémák is erre vezethetők vissza. Múlt pénteken ugyanis a termálfürdő vezetősége azt az üzenetet kapta Tóth Pétertől, hogy ha nem tudnak a felek megegyezni a parkoló 2016-os bérlése és a telekadó tekintetében, akkor a szóban forgó területet másnap, vagyis szombaton lezáratja. A termálfürdő vezetősége az esetleges zűrzavartól tartva a rendőrséghez fordult, hogy szükség esetén irányítsák a forgalmat. A káosz azonban elmaradt, a polgármester lapunknak úgy fogalmazott, a vendégek érdekeit szem előtt tartva végül nem záratta le az egykori labdarúgópályából kialakított területet.

Juhász János, a fürdő egyik tulajdonosa a Magyar Nemzetnek elmondta: noha nem értik, hogy miért okoz versenyhátrányt az önkormányzat a termálfürdőnek azzal, hogy telekadót szed tőlük, ők mindig is készek voltak elfogadható bérleti díjat – ez 4,5 millió forint – fizetni, ám a továbbiakban csak akkor, ha a helyi adók mértéke nem lesz irreálisan magas számukra. Márpedig a kimutatásuk szerint erről van szó: két évvel ezelőtt megközelítőleg 14 millió forintot fizettek Lipótnak, 2015-ben már 40,6 milliót, ebből a telekadó 32,5 millió volt, idén pedig 60,1 milliót irányzott elő a testület, ebből 50,1 millió lenne a telekadó. Ha befizetnék ezt az összeget, akkor minden fejlesztési forrásuk odalenne, sőt lehet, hogy egy gyengébb szezon esetén nem is tudnának fizetni.

Juhászék ezért 2015-ben bejelentéssel éltek a kormányhivatalnál, diszkriminatívnak tartották ugyanis, hogy úgy állapították meg az adónem sávjait, hogy az öt hektár fölötti területek tulajdonosainak 200 forintot kell fizetniük négyzetméterenként, míg a többi lipóti vállalkozónak mindössze 15-öt. A kormányhivatal ki is mondta, hogy módosítani kell a rendeletet, ezt a helyi önkormányzat azonban elmulasztotta, így már a Kúria minősítette jogellenesnek és helyezte hatályon kívül a telekadót, amit aztán vissza is kellett fizetniük a termálfürdőnek. 2016-ban a kormányhivatal ismét felszólította az önkormányzatot a telekadó rendeletének módosítására, az utóbbi viszont még mindig nem hozta meg a döntését.

Ezenkívül jelenleg is zajlik egy per a település vezetője és a termálfürdő tulajdonosai között, ugyanis Tóth több tucat disznót tart a strand és a kemping szomszédságában. A bíróságon Tóth elismerte, hogy még trágyatárolójuk sincs a jószágoknak, ám Juhászék panaszait azzal próbálta elhessegetni, hogy hát a falu az olyan, hogy vannak legyek.

A fürdő tulajdonosai kifogásolták azt is, hogy a polgármester 2011-ben felvásárolta azokat a telkeket, amelyek fejlesztési területként szolgálhattak volna a termálfürdőnek. Juhász szerint ezeket a földeket Tóth később 160 millió forinttal többért akarta felkínálni nekik.

Tóth Péter a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott a vitáról, hogy az már lecsengett. Kifejtette, nem akarja megvenni a fürdőt, mert „egész másban érdekelt, vendégéjszakákban például”. Övé ugyanis az az Orchidea Hotel, amelynek logója ott szerepel minden lipóti pékáru zacskóján. A polgármester nem tudta megmondani, hogy mennyi telekadót fog majd beszedni a termálfürdőtől a jövőben, jelenleg a kormányhivatal döntésére várnak, hogy meghatározzák ennek mértékét. Nem tartja aggályosnak, hogy az országos gyakorlattal ellentétben megadóztatja a termálfürdőt, érvelése szerint a tulajdonosoknak „150 milliós hasznukból futja arra a 30-40 millióra”, amiből fejlesztenék majd a falut. Ezért nem is látja indokolatlannak a folyamatos emelést, nem tart attól sem, hogy így nem tud majd fejleszteni a termálfürdő, mert a turisták szerinte „a fejlesztett faluba” is jönnek majd. Elmondta azt is, hogy az ő cége is fizet adót a faluban, és országszerte a Lipóti Pékség 220 üzletének is magának kell megoldania ezt a kérdést.

Végezetül elárulta, hogy „nem titok”, az önkormányzat tervei között szerepel, hogy eladja azokat a földterületeket, körülbelül 100 millió forintért, amelyek a parkolónak adnak helyet. – Mindenki számára nyitott pályázat lesz, akár a termálfürdő tulajdonosai is megvehetik majd – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.