Lázár: Nincs erő a választók segítsége nélkül

A miniszter szerint Orbán Ráhel látogatásával csak dicsekedni akartak Bahreinben.

MNO
2016. 09. 01. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető jelezte, a magyar–szerb határra tervezett újabb kerítésnek is az a célja, hogy teljes legyen a biztonság. Emellett új rendőröket vesznek fel, és a hadsereget is meg kell erősíteni – tette hozzá.

Az október 2-i kvótareferendummal kapcsolatban úgy fogalmazott: ha a magyar választók nem segítenek a kormánynak, akkor nem lesz elég ereje a kötelező betelepítésről szóló európai bizottsági döntés „kivédésére”. Az Európai Bizottság döntésének megváltoztatásához erő kell, ami csak a választóktól származhat – mondta. Lázár János szerint a népszavazás bojkottja mellett kampányolók gyáva politikusok, mert nem merik elmondani az álláspontjukat – számolt be róla az MTI.

Lázár megjegyezte, hogy a kormány tájékoztató kampányából Orbán Viktor miniszterelnök is kiveszi majd a részét.

A kormány tanácsadó testületet állít fel, amelynek feladata a magyar orvosképzés megerősítéséről szóló fejlesztési program kidolgozása lesz – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János azt mondta, a magyar felsőoktatás legerősebb, legversenyképesebb része az orvosképzés.
Hozzátette: a kormány célja, hogy az orvosegyetemeket megerősítse, ezért fejlesztési terv készül, amely foglalkozik azzal, mit tanítanak az egyetemek, illetve milyen anyagi és infrastrukturális körülmények között folyik az oktatás.

A miniszter ismertetése szerint a kormány mellett működő tanácsadó testületbe magyar orvosprofesszorokat kérnek fel. A cél az, hogy szakmai konszenzussal fogadják el a fejlesztési tervet – jelezte.

Beszámolt arról is, hogy a kormány meghallgatta Szabó Tünde sportügyi államtitkár beszámolóját a riói olimpiáról. Mint mondta, először a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a szakszövetségeknek, a Testnevelési Egyetemnek és az érdekképviseleti szerveknek kell értékelniük az eredményeket.

Hozzátette: a kormány egyeztetést indít 16 szakszövetséggel, hogy milyen további segítséget tudnak nekik nyújtani. A kiemelt sportági szakszövetségek támogatásait növelnie kell a kormánynak – közölte. Azt mondta, át kell tekinteniük a szabadidősport céljára szolgáló létesítményeket is, valamint a kormánynak az is kiemelt feladata, hogy az utánpótlás-neveléshez szükséges minden támogatást megadjon.

Kitért arra is: azzal, hogy az Európai Bizottság „átengedte” a magyar dohányellátó rendszert, kérdés, hogy más, szintén kiemelten szabályozott termékek – például a gyógyszerek és az alkohol nagykereskedelme – esetében is felmerülhet-e egy központi ellátó kialakítása.

Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében – amelyben az ügyészség kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését – a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: a képviselőnek magáért kell helytállnia, a kormány nem tervezi, hogy helytáll érte.

Közölte: az Igazságügyi Minisztériumhoz fordulnak Gyömrő újraválasztott polgármestere ügyében, a jogalkotó szándéka ugyanis szerintük az volt, hogy akit jogerősen elítélnek, ráadásul adócsalási ügyben, az ne lehessen polgármester Magyarországon.

Közölte továbbá, hogy a kormány támogatja Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő jelölését a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. Úgy fogalmazott, Eörsi Mátyás volt a legkisebb rossz a jelöltek közül.

A szocialista párthoz köthető diplomáciai kinevezettek ügyében Lázár János azt mondta, a kormány arra törekszik, hogy a legjobbakat bízza meg misszióvezetéssel.

A kormányinfón kényesebb témákról is szó esett, Lázár János a 24.hu szerint például így kommentálta a miniszterelnök lányának és férjének, Tiborcz Istvánnak a különös bahreini útját: „Sem nekem, sem a kormánynak nincsen információja magánutakról.” Szerinte ez csak egy keleties nagyotmondás volt, és a bahreiniek csak dicsekedtek azzal, ki látogatott el hozzájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.