Népszavazás jöhet az olimpiáról

Magánszemély kezdeményezett referendumot arról, hogy helyezzék hatályon kívül a rendezésről szóló törvényt.

Lakner Dávid
2016. 09. 06. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai pályázatról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről nyújtott be népszavazási kezdeményezést kedden Erdélyi Katalin magánszemély, az Átlátszó munkatársa, a Vastagbőr bloggere. Erdélyi nem először lépett az aktívabb politikai cselekvés útjára: korábban a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal közösen indítottak plakátkampányt a kormány hirdetéseivel szemben. Akkor a menekültekkel kapcsolatos hirdetmények háborították fel a kezdeményezőket. „Gondoltam, hogy mindenki rongálni meg tépkedni fog, de szerintem sokkal jobb valakit a saját eszközével legyőzni” – nyilatkozta akkor Erdélyi a Magyar Narancsnak.

Ahol már tartottak népszavazást az olimpiáról, ott jobbára a rendezés ellen voltak az állampolgárok. Volt, ahol már elnyert lehetőséget dobtak el a népakarat miatt – írtuk meg korábban.

Mostanra a népszavazás is efféle saját eszközzé válhatott a kormány számára, hiszen mióta a Fidesz–KDNP hatalmon van, ellenzéki kezdeményezés nem jutott át, október 2-án viszont a kormány kérdéséről tartanak referendumot. Erdélyi viszont nem a menekültkvótákról kérdezné meg az embereket, hanem az olimpia és a paralimpia megrendezéséről. A kérdés, ami már a Nemzeti Választási Bizottság oldalán is megjelent, így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”

A Nemzeti Választási Bizottság öt napon belül dönthet a kérdésről, ekkor kezdődhetne meg az aláírásgyűjtés. A referendumhoz kétszázezer érvényes szignóra lenne szükség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben dönt arról, ki legyen a rendező, a magyar fél viszont nagyon lelkes: az Országgyűlés igent mondott a rendezésre, és a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyta a pályázatot. Az olimpia előkészítésére már elköltöttek hétmilliárdot, Orbán Viktor pedig Rióban arról beszélt, megvan a nemzeti egység a magyar olimpia mögött. A NOB sportolói bizottságába beválasztott Gyurta Dániel pedig arról beszélt: minden erejével azon lesz, hogy a 2024-es budapesti pályázat minél nagyobb támogatottságot kapjon.

Budapest februárban adta be az olimpia és a paralimpia megrendezésére vonatkozó első pályázati anyagát. Fürjes Balázs pályázatvezető akkor azt mondta, a nemzetközi sportági szakszövetségek pozitívan nyilatkoztak a magyar dokumentumról. A döntéshozók nem álltak a népszavazás mellé, Tarlós István főpolgármester például korábban arról beszélt: politikai haszonszerzés szempontjából jól hangzik, hogy „kérdezzük meg a népet”, de a 4-es metrónál sem tettek így. Szerinte a népképviseleti testületeket azért választották meg, hogy döntéseket hozzanak, és ha rossz döntések születnek, legközelebb nem választják meg őket.

Kerestük Erdélyi Katalint is a kezdeményezéssel kapcsolatban. Az MNO-nak elmondta: azért tartja fontosnak a népszavazást, mert szerinte a lakosságnak joga van döntenie egy ekkora jelentőségű ügyben, amelyre a legoptimistább becslések szerint is legalább 2000 milliárd forintot költene az ország. Kérdésünkre, hogy reálisnak tartja-e a kérdés hitelesítését, elmondta: bízik benne, hogy jóváhagyja a kérdést az NVB, utána pedig kezdődhet az aláírásgyűjtés. „Számomra nagyon fontos, hogy ne néhány kormánypárti politikus, hanem a lakosság döntse el, hogy akar-e olimpiát rendezni, vagy sem. Személy szerint én nem szeretnék, mert ezt a rengeteg pénzt sokkal fontosabb dolgokra kellene költeni Magyarországon” – tette hozzá Erdélyi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.