Balog Zoltán: A Dobogón épül a szuperkórház

A dél-budai létesítményhez autópálya-lehajtókat is terveznek majd.

MTI
2016. 10. 16. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán kiemelte, a környéken lakók is jobban járnak, ha zöldmezős beruházásként egy új kórházat kapnak 1000 ággyal, mintha az Alkotás úton lévő Sportkórházat fejlesztették volna, amelynek ágyszáma, kapacitása túl kicsi lett volna.

A miniszter elmondta, hogy az egészségügyi béremeléssel az orvosok megbecsülésének növelése, az itthon maradás erősítése a cél, ezért minden esetet egyénileg vizsgálnak meg. Hozzátette, nem rendszerszintű a probléma, a minisztérium becslése szerint száz olyan ember van, aki kikerülve a szakorvosi képzésből elveszítette a korábbi nettó 150 ezer forintos ösztöndíjat, és 107 ezer forintot kapott helyette. Mint mondta, az nem fordulhat elő, hogy bárkinek kevesebb legyen a bére, mint korábban volt. Kiemelte: jövőre újabb 100 ezer forintos béremelés lesz, tehát 207 ezer forinttal emelkedik a bérük.

Az egészségügyben 96 ezer ember bérét növelték – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, 2020-ra minden egészségügyi dolgozó bérét a duplájára fogják emelni a kormányzás elején kapott juttatáshoz képest.

Kifejtette: az orvosok jövedelmének nagy részét most pótlékok, túlórák, ügyeleti díjak teszik ki. Azt szeretnék elérni, hogy a fix bér, amelyet megkapnak, méltó legyen a munkához, amelyet végeznek, és európai összehasonlításban is versenyképes legyen. Hozzátette: az elmúlt négy-öt évben a visegrádi országok közül Magyarországon volt a legnagyobb mértékű, 40 százalékos béremelés a területen.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy míg a vidéki kórházak több 100 milliárd forintos nagyságrendben újultak meg az utóbbi években, Budapest nem részesülhetett az ezt lehetővé tevő uniós forrásokból, a fővárosban a legrosszabb az infrastruktúra.

Megemlítette, hogy a János-kórház ügye speciális, a pavilonrendszerű működést ma már nem tartják hatékony módszernek, de amíg az észak-budai centrum nem jön létre, addig nem fognak hozzányúlni. Úgy vélte, az lenne a legjobb megoldás, ha a Kútvölgyiben hoznák létre azokat a kapacitásokat, amelyek most a János-kórházban vannak.

Balog Zoltán az új, nagypénteki munkaszüneti napról elmondta: komoly döntés volt, mert a gazdaságnak kieső jövedelmet jelenthet. Hangsúlyozta, a családi, vallási közösségek lehetősége, hogy a munkaszüneti napot ünnepnappá tegyék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.