Kérdés az „alkotmányos költségekről”

A katonákat ingyen dolgoztatták, pedig a HM vállalatának rendben utalt a fővállalkozó a mentesítésért.

Buzna Viktor
2016. 10. 19. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a tűzszerészeket ingyen dolgoztatták a hortobágyi bombalőtéren, a talajt elemző HM EI Zrt.-t a kezdetektől kifizették – derül ki a megbízott fővállalkozó, a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó (KNBSZ) Kft., illetve a HM EI Zrt. között kötött szerződésekből.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban végzett, négy tűzszerész katona halálához vezető tájrehabilitációs munka során sajátos helyzet állt elő: az állami beruházásban megbízott magáncég, az említett KNBSZ Kft. a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt.-t mint alvállalkozót dolgoztatta. A KNBSZ, illetve a HM EI Zrt. közötti szerződések most a szocialista Demeter Márta közérdekűadat-igénylésével kerülhet­tek nyilvánosságra. A HM EI Zrt. feladata a 280 hektáros területet átvizsgálása és előkészítése volt, amiért összesen 39,9 millió forintot kapott. Később az átvizsgálandó terület és a megbízás értéke is csökkent.

A vállalkozói szerződéseket aláírásuk dátuma teszi igazán érdekessé. A két cég, a HM EI és a KNBSZ ugyanis már 2013 októberében megállapodott, míg a Hortobágyi Nemzeti Park csak 2015 januárjában kötött szerződést a munka oroszlánrészét elvégző tűzszerész és hadihajós ezreddel. Ahogyan arról lapunk elsőként beszámolt, a honvédséggel kötött szerződés azért késett, mert a tűzszerészeken próbált spórolni a nemzeti park, úgy vélte ugyanis, hogy a katonák állami feladatként mentesítik a bombalőteret. Fél éven át – bár megkapták honvédségi fizetésüket – a hortobágyi munkáért nem kaptak semmit, majd szembesülve a talajban lévő, roppant mennyiségű robbanószerkezettel, levonultak a terepről. A honvédség és a nemzeti park között a spórolás jogvitákhoz vezetett, majd több hónapos késéssel 2015 januárjában szerződést kötöttek. Mindez hozzájárulhatott a júliusi katasztrófához: a beruházással sietni kellett, így a tűzszerészeket folyamatosan, hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgoztatták.

– A HM EI Zrt. a kezdetektől asszisztált a tűzszerészek kihasználásához – mondta lapunk megkeresésére Demeter Márta. A politikus szerint a HM EI-nek már a munkálatok legelején látnia kellett, hogy a tűzszerész katonákra emberfeletti munka vár, erről őket mégsem tájékoztatták. Ahogyan ugyanis korábban megírtuk, a KNBSZ egy másik alvállalkozóval, a Solymos és Társa tűzszerész céggel is tárgyalt. A cég vezetője, Pácser István lapunknak elmondta, azonnal visszaléptek, amint világossá vált, hogy a talajban lévő szennyezettség tükrében legalább huszonöt évre lenne szükség a mentesítéshez. A feladat tehát teljesíthetetlen.

– Kérdés továbbá, mekkora volt az „alkotmányos költség” – tette hozzá Demeter Márta. A politikus korrupciót gyanít, hiszen míg a HM EI Zrt. csupán 30 forintért dolgozott, addig a konkrét munkát aligha végző KNBSZ szerződése szerint a cégnek 333 millió forintot fizettek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.