Nekifuthat a Fidesz az alaptörvény módosításának

Nagy kérdés, maga mellé tud-e állítani ellenzéki képviselőket a Fidesz, csak így lehet meg a kellő többsége.

Markotay Csaba
2016. 10. 20. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg akkor is megtartják a parlamentben a szavazást az alaptörvény hetedik módosításáról, ha addig nem lesz meg biztosan a kétharmados támogatás a fideszes javaslathoz. Ez derült ki az ügyben tartott négypárti frakcióvezetői egyeztetés után. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: lehet bízni abban, hogy nem kormánypártiak között is lesz néhány józan gondolkodású, aki belátja, hogy az alaptörvény módosítása pártok feletti ügy. Utalt rá, hogy két ellenzéki képviselőt kell meggyőzni ehhez. Viszont külön kérdésre sem volt hajlandó sem neveket, sem frakciót megnevezni, hogy kik szavazhatnak át a Fidesz oldalára. Ezzel együtt a módosításnak szerinte van esélye arra, hogy elfogadják.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik a letelepedésikötvény-üzlet megszüntetését szabta feltételként a támogatáshoz Kósa Lajos leszögezte, hogy már korábban bejelentették a program felülvizsgálatát. De szerinte az állam finanszírozásával kapcsolatban ötletszerűen döntést hozni több mint merészség. Az pedig – mondta – a politikai kufárkodás kategóriájába tartozik, ha ezt a kérdést összekötik az alaptörvény módosításával.

– Orbán Viktor fontos válaszúthoz ért, el kell döntenie, hogy az emberek vagy a piszkos offshore-biznisz fontosabb a számára – ezt már Volner János fogalmazta meg a találkozó után. A Jobbik frakcióvezetője jelezte, továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a letelepedésikötvény-ügyletnek vessenek véget. A Jobbik szerint a migráció minden formáját ki kell zárni. Azt is mondta, hogy a Jobbik frakcióból senki nem fog kiszavazni, mert egyetlen képviselőjükben sem vetődik fel ennek gondolata.

Az LMP frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet megerősítette, hogy nem nyomnak gombot a szavazásnál, mert szerintük az alaptörvény módosítása a korábbi népszavazási kampány folytatása, amit nem tudnak elfogadni.

A szocialistákat még az utolsó utáni pillanatban is invitálta a Fidesz, Kósa Lajos ugyanis együtt érkezett az MSZP-s Bárándy Gergellyel, aki egy másik találkozóra tartott. A szocialista politikus viszont nemet mondott, így maradt a négypárti egyeztetés. (A KDNP nem tartott külön tájékoztatót, de Harrach Péter részt vett az egyeztetésen.)

A politikai elemzőknek feladja a leckét annak megválaszolása, hosszabb távon ki profitálhat a Jobbik elnökének keddi mesterhúzásából. Első hallásra Vona Gábor részéről remek politikai taktikának tűnhetett Orbán Viktor látszólagos csapdahelyzetbe szorítása. Lévén a legnagyobb ellenzéki párt óriási sikerként könyvelhetné el, ha az ő nyomására lenne kénytelen felfüggeszteni a kormány az amúgy is terhes és botrányos letelepedésikötvény-ügyleteket. Csakhogy a kezdeti elbizonytalanodás után – a miniszterelnök megfontolja a javaslatot – másnap megtörtént az első ellencsapás. Látható, a kormányzati kommunikáció mostantól a Jobbikra próbálja ráhúzni a hazaáruló köntöst, és bármilyen furcsa, ehhez éppen Brüsszeltől kaphat segítséget. Amennyiben ugyanis az európai intézményrendszer ragaszkodik a kvóták rendszeréhez, vagy a migránsok bármiféle elosztásához, akkor a Fidesz nyugodtan mutogathat a Jobbikra, mondván: lám, miattuk nem ment át az alaptörvény módosítása. A gépezet erejét ismerve pedig nem lehet kétséges, a közvélemény előtt sikerülni fog elhomályosítani azt a tényt, hogy eredetileg a Jobbik javasolta alkotmányos szinten rögzíteni: Magyarország nem fogad be tömegesen bevándorlókat.

A kormányzati offshore-bizniszről ugyanakkor időről időre újabb kínos részletek derülnek ki. Mint legutóbb megírtuk, úgy tűnik, néhány éve egyesek igen jól értesültek lehettek, amikor már a vonatkozó törvény hatálybalépése előtt – 2012. december elején – letelepedésikötvény-­forgalmazó céget alapítottak Hongkongban. Pedig ilyen vállalkozást csak a magyar kötvény értékesítésére lehetett létrehozni.

Vagyis az ügy egyre kínosabb. Kormányzati körökből úgy tudjuk: Rogán Antalt többször is sikerült kihozniuk a sodrából azoknak a kommunikációért felelős minisztériumi munkatársaknak, akik arról érdeklődtek tőle, miként kezeljék a kötvénybizniszről kényes kérdéseket feltevő újságírókat. Ha az ügyleteket beszüntetnék, a kormányzat arra biztosan nagyon ügyelne, hogy a lépés semmiképpen se legyen a Jobbik sikereként elkönyvelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.