Emmi-bojkott: az ügyészség szerint rendben

Indoklásuk alapján jogszerűen szabályozta Balog a felügyelete alá tartozó szervezetek kommunikációs rendjét.

Hutter Marianna
2017. 01. 12. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán hivatali kötelessége teljesítése körében jogszerűen járt el, amikor a felügyelete alá tartozó szervek működését érintően azok kommunikációs tevékenységét is szabályozta – ezzel az indokkal utasította el a Központi Nyomozó Főügyészség Tényi István feljelentését a Magyar Nemzet birtokába jutott határozat alapján. A Fidesz-tag amiatt tett bejelentést, mert sajtóinformációik szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a közelmúltban feltehetően azért adhatott szigorúbb kommunikációs utasítást az alá tartozó intézményeknek, hogy elszigetelje a Simicska Lajos érdekeltségében álló médiumokat, a Lánchíd Rádiót, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet. A bojkott tényét ugyanakkor Lakatos Márk, a miniszteri kommunikációs osztály vezetője tagadta a HVG.hu-nak.

A főügyészség indoklásában azt állt, hogy a hivatali visszaélés bűntette szándékos és célzatos bűncselekmény, amelynek a jogtalan hátrány nem eredménye, hanem célzata. „Így nem valósítja meg a bűncselekményt önmagában az, ha a hivatalos személy hivatalos eljárása vagy intézkedése az érintett személy számára hátrányos helyzetet eredményez” – írták. A magyarázat azért különös, mert a hírekben az szerepelt, a kommunikációs rend szigorításának éppen az volt a célja, hogy az említett sajtóorgánumokat hátrányba hozza.

Mint korábban írtuk, az Emmi bojkottja miatt a Lánchíd Rádió tiltakozó közleményt adott ki decemberben, de a tárca hozzáállása a Magyar Nemzet munkatársai előtt sem ismeretlen. A minisztérium több újságírónkat még a sajtólistájáról is levette, hogy lapunk tudósítói még a sajtóközleményekről és a sajtótájékoztatókról se szerezzenek tudomást. Emiatt egyik kollégánk eddig 112 (!) alkalommal írt e-mailt a minisztériumnak, jelezve, hogy szeretné, ha visszakerülne a sajtólistára, ám egyetlenegyszer sem kapott választ. Sőt, az utóbbi időben az a jellemző, hogy a tárca semmilyen kérdésünkre sem reagál, a százat is meghaladja a lapunk által küldött, de az Emmi által megválaszolatlan kérdések száma. A tárca magatartása több szempontból is aggályos. Egyrészt a minisztérium dolgozói adófizetői pénzen eltartott közszolgák. Másrészt az információszabadságról szóló törvény úgy fogalmaz, hogy egy közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben köteles elősegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását, de hasonlót mond ki a sajtószabadságról és a médiatartalmak szabályairól szóló törvény is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.