Balesetveszélyesek a budapesti megállók

Választhatnak az utasok: bokáig érő latyakban vagy a csúszós, fagyott havon várják a járműveket.

Ambrus Vilmos
2017. 02. 01. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár tegnap kora délután óta tudható volt, hogy havazás, majd ónos eső érkezik, számos nagy forgalmú budapesti busz-, villamos- és trolimegállóban nincs eltakarítva az azóta csúszós latyakká változó hó- és jégréteg. Olvasóink balesetveszélyes állapotokról számoltak be a főváros több pontjáról is. Bokáig ér a latyak Zuglóban, a Bosnyák téri buszmegállókban, csak araszolva lehet közlekedni a csepeli HÉV végállomásán, csúszós, kásás, olvadt hóréteg borítja a Fővám téri villamosmegállót. Az Astoria aluljárójának lépcsőin kész kockázatvállalás a közlekedés, mint ahogy – a 444.hu cikke szerint – „közvetlen életveszély” le- és felmenni a XIII. kerületi Népfürdő utcai villamosmegálló lépcsőin. Az Index arról számolt be, hogy az 1-es villamos vonalán huszonegy megállóból háromnál lehetett felfedezni a takarítás nyomait. 

Sok gondot okoz az ónos eső

A szerdai országos időjárási helyzetről itt olvashat bővebben.

Megkérdeztük a BKV-t és a BKK-t is, mivel indokolják a megállók takarítatlanságát, ami az utasok testi épségét is veszélyezteti. Arról is érdeklődtünk, miért nincsenek takarítva a megállók annak ellenére, hogy az időjárási előrejelzések alapján lehetett készülni a rossz időre, illetve kit terhel a felelősség, ha az utasok emiatt balesetet szenvednek. Kérdéseinkre a BKK mindössze annyit közölt, az ügyben a BKV az illetékes. Utóbbi cégtől azonban furcsa válaszokat kaptunk. Azt írták, a megállók síkosságmentesítését prioritásként kezelik, tisztításukat igyekeznek a lehető leggyorsabban elvégezni. Ezt azonban a folyamatosan hulló ónos eső, eső nehezíti, mert a megállók újrajegesednek, -síkosodnak. Ez idáig érthető, bár sok helyen még napközben sem volt nyoma semmiféle takarításnak. A megállók síkosságmentesítését egyébként a B+N Zrt. végzi. Tipikusan magyar viszonyokat jellemez viszont azt a válasz, hogy \"a Népfürdő utcai aluljáró és lépcső takarításában társaságunk nem illetékes\". Ezzel kapcsolatban azt is írják, az aluljárók és a lépcsők tisztítása nem a BKV feladata. Mint kiderült, ez a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-hez tartozik. Nyilvánvalóan nem igaz viszont a közlekedési cégnek az a válasza, miszerint \"az előző havazást követően teljes körűen megtisztításra került valamennyi megálló\". 

Ezzel ugyanis csak az a bökkenő, hogy a budapesti megállók a január közepi havazás után sem voltak rendesen takarítva. Mint megírtuk, akkor a havazás megszűnte után fél nappal is fagyott hó borította számos járat megállóját városszerte. Cikkünkkel kapcsolatban a BKV akkor azt a semmitmondó választ közölte, hogy „a BKV-val szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók a 12-e, csütörtök reggeli havazástól kezdődően folyamatosan végezték a megállóhelyek és a csomópontok hó- és síkosságmentesítését”. Majd felsorolták, hány csomóponton, végállomáson és megállóban, valamint hány négyzetméteren zajlik a síkosságmentesítés, ami azt a benyomást keltette, hogy a cég alvállalkozói sziszifuszi munkával takarítják a megállókat, de ez korántsem volt így. A BKV közleménye végére odaírta, „mindezek mellett is természetesen lehetnek olyan területek, ahol szakaszos jegesedések fennállhatnak, ezeket folyamatosan számoljuk fel”. Hogy ez mennyire nem felelt meg a valóságnak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hetek óta oda van fagyva a hó a XIV. kerületben az Amerikai úti (Mexikói út M) busz- és trolimegállóba, illetve napokig hasonló volt a helyzet több Szépvölgyi úti buszmegállóban is a II. és a III. kerületben, valamint számos csepeli megállóban.

A BKV most azt is közölte: ha valaki a jeges megállóban elesve balesetet szenved, a társasághoz fordulhat a cég honlapján található elérhetőségek valamelyikén. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.