Sok a baleset az utakon

Szerdán az ónos eső miatt kaotikus állapotok alakultak ki a közlekedésben.

MNO
2017. 02. 01. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán nap közben tovább mérsékelték az ónos eső miatt kiadott riasztásokat és figyelmeztetéseket.

Délután 15 óra környékén Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében másodfokú, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt. Ezeken a területeken várható további ónos csapadék, amelyek miatt csúszóssá válhat az útfelület.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezekben a megyékben 12 óra alatt több mint 5 centiméternyi friss hó hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: éjjel is az Északi-középhegység vidékén fordulhat még elő a fagyzugos helyeken ónos eső. Csütörtök napközben szinte mindenütt olvadni fog.

Az időjárási viszonyok miatt az ország számos pontján kellett a katasztrófavédelem erőinek beavatkozniuk, sok helyen önkormányzati és önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásosok munkáját – írja a katasztrófavédelem honlapja.

Országosan 226 munkagép dolgozik a közúthálózaton, 751 fő van szolgálatban, sózási, érdesített szórási munkákat végeznek – írják.

A reggeli óráktól délig bezárólag összesen négy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra Budapesten az ónos eső okozta károk miatt. Pest megyében a tartós ónos eső miatt egyes útszakaszokon jégpáncél alakult ki az utak felületén. A folyamatos sózás ellenére kisebb balesetek történtek a megye útjain. Fejér megyében reggel hat óra óta összesen öt olyan esethez riasztották a tűzoltóegységeket, amely összefüggésben volt a rendkívüli időjárással. Zalában árokba csúszott járműveket mentettek, de rengeteg megyében volt kisebb-nagyobb dolga a tűzoltóknak.

Az ónos eső okozta rendkívüli helyzetre tekintettel az országos rendőrfőkapitány 2017. január 31-én 10 órától intézkedett az országos törzs felállításáról – írja a Police.hu. A rendőri feladatok összehangolása érdekében több megyében is felállítottak operatív törzset, február 1-jén délelőtt az országos mellett Fejér, Nógrád, Tolna és Pest megyében működnek törzsek.

Reggel 8 óráig a rendőrök 44 személyi sérüléses és számtalan anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, ebből egy halálos balesetben egy személy életét vesztette, 11 súlyos és 32 könnyű sérüléssel végződött.

A rendőrség azt javasolja, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges!

Feloldották a korlátozást a szlovák hatóságok, így újra átmehetnek a Nógrád megyei határátkelőhelyeken a 3,5 tonnánál nehezebb járművek – közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán délután.

Az érintett járművek az időjárás okozta útviszonyok miatt nem léphettek be a Szlovák Köztársaság területére, de szakaszosan, rendőri irányítás mellett már átengedik a tehergépjárműveket – mondta Nágel Tamás.

Korábbi időjárási és közlekedési helyzetjelentésünket ide kattintva olvashatja.

Hozzátette: kivétel ez alól a somoskőújfalui határátkelőhely, ezt a szlovák hatóságok egy korábbi baleset miatt zárták le.

A szlovák hatóságok határozatlan időre felfüggesztették a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek beléptetését országuk területére a rendkívüli időjárási helyzet miatt – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Dobi Tamás közölte, hogy a rendőrség kényszervárakoztató helyre tereli a tehergépjárműveket, kamionokat. Ilyen kijelölt parkolókat Putnokon, Serényfalván és Ózdon alakítottak ki.

Budapesten is megbolygatta a közlekedés rendjét a rendkívüli idő, több forgalmi változás is történt a közösségi közlekedésben, ráadásul a helyzet folyamatosan változik.

Bár tegnap kora délután óta tudható volt, hogy havazás, majd ónos eső érkezik, számos nagy forgalmú budapesti busz-, villamos- és trolimegállóban nincs eltakarítva az azóta csúszós latyakká változó hó- és jégréteg. Olvasóink balesetveszélyes állapotokról számoltak be a főváros több pontjáról is.

A 60-as villamos helyett üzemzárásig pótlóbusz közlekedik a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút megálló között, a Városmajor és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal lehet utazni a kedvezőtlen időjárás miatt – írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ.

A H5-ös HÉV helyett pótlóbusz jár a Szentlélek tér és Békásmegyer között a kedvezőtlen időjárás miatt.

Pótlóbusz közlekedik a 24-es villamos helyett a teljes vonalon, a 28-as villamos helyett pedig a Blaha Lujza tér és a Kőbányai út 21. között, mert a váltót elárasztotta a víz.

A BKK az utasok megértését kéri.

A szerda reggeli és délelőtti órákban több budapesti megállóban sem sikerült eltakarítani a BKV-nak a latyakot és a lefagyott ónos esőt, a közlekedési vállalat ellenben közleményében azt írja: folyamatos az utak síkosságmentesítése. Azt is hozzátették, hogy mindent elkövetnek az utasok biztonsága érdekében, szerződéses partnereik kedd délután két órától folyamatosan végzik a több mint ötezer megállóhely és a csomópontok hó- és síkosságmentesítését. Munkájukat azonban megnehezíti, hogy megszakítás nélkül esik a hó és az ónos eső, ezért a már megtisztított megállók is folyamatosan újból behavazódnak vagy újrajegesednek – tették hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.