Orbáni vízió ide vagy oda, csúcson az elitgimnáziumok

Hiába a kormányzati szándék, egyre kevesebben választják a szakképzést, a piac is a diplomát fizeti meg.

Hutter Marianna
2017. 03. 16. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormányzat évek óta igyekszik népszerűsíteni a szakképzést, ennek ellenére 2017-ben új csúcsot döntött a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkező diákok száma. A két elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben valaha – derül ki a Magyar Nemzet Oktatási Hivatal adatai alapján készült összesítéséből. Míg a hatosztályos gimnáziumokba 2016-hoz képest több mint hatszázzal több, összesen közel 7700 gyermek felvételizett, a nyolcosztályos gimnáziumok esetén több mint 500 fős növekedés volt tapasztalható, ami összesen 5900 vizsgázót jelentett. Az eredményt érdemes összehasonlítani azzal, hogy tíz éve még csak 4685 gyermek felvételizett a hatosztályos intézményekbe, míg a nyolcosztályosokba 3132.

Ezzel szemben a négy évfolyamos intézményekbe – tehát négyéves képzést nyújtó gimnáziumokba és szakgimnáziumokba (korábbi nevükön: szakközépiskolákba) – jelentkezők száma mindössze egyetlen (!) fővel nőtt idén, 48 297-re. Ez a szám 2007-ben még több mint 56 400 volt. Bár utóbb intézménytípus estében a népességfogyás nyilvánvalóan magyarázza az évről évre kevesebb jelentkezőt, de így még inkább sokatmondó, hogy az apadó gyermeklétszám ellenére idén is jelentősen tudták növelni népszerűségüket a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok. Annak ellenére is több diákot vonzottak, hogy a kormányzat évek óta a szakképzés révén enyhítené a képzett munkaerő hiányát. Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben például azzal próbálta népszerűsíteni a szakképzést, hogy arról beszélt: egy közepesen elvégzett, általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást nem adó gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával.

– 2010-től nő drasztikusan a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők száma – nyilatkozta lapunknak Lannert Judit oktatáskutató, aki szerint ez két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy nagyot ugrott az egyházak által fenntartott intézmények száma. A szakértő felidézte: mint a Tárki által kiadott 2016-os Társadalmi riport rámutatott, csak 2010 és 2014 között 68 százalékkal nőtt az ilyen iskolák aránya. Miután az egyházak főként általános iskolákat és gimnáziumokat tartanak fenn, azok a tanulók, akik egyházi általános iskolába jártak, nagyobb valószínűséggel választják a szintén egyházi gimnáziumokat. Az egyházi gimnáziumokon belül pedig különösen magas a hat- és nyolcosztályosak aránya.

Az oktatáskutató elmondta: az egyházi iskolák térnyerésével párhuzamosan – szintén 2010 óta – nagymértékben csökkent a szakgimnáziumokba felvételizők száma. A szakképzés tavalyi átalakítása kapcsán megjegyezte: hiába próbálták „névmágiával” a presztízsét növelni. Ugyanis azzal, hogy négyévesre kurtították a képzést – ebbe belepréselve az érettségit, amelyet tartalmilag kiüresítettek – és kötelezővé tették a szakmai tárgyból való érettségizést, leszűkítették a felsőoktatásba jutás lehetőségét. – Ezt egyértelműen érzékelték a szülők és a tanulók – mondta Lannert Judit. Úgy vélte, a szakképzés akkor válna népszerűbbé, ha ennek köszönhetően vonzó kereseti lehetőségekhez lehetne jutni a munkaerőpiacon. Ám ehhez képest továbbra is azt látni, hogy diplomával jóval nagyobb fizetést lehet hazavinni. Hosszú távon pedig bizonytalan a jelenlegi szakmák sorsa az automatizálás miatt, így a jövőben inkább olyan szakmunkásokra lesz szükség, akik a gépeket irányító szoftverekhez értenek és idegen nyelveket beszélnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.