időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Karácsony Gergely lett a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

MTI
2017.04.30. 14:00

Újra társelnökké választották Szabó Tímeát.

Az eredmény bejelentése után tartott beszédében Karácsony Gergely azt mondta: egyszerre jó és rossz hír az, hogy csak egy év van a következő parlamenti választásig. Jó hír, mert csak egy évet kell „kibírnia az országnak az Orbán-kormány alatt”, de rossz hír is, mert az emberek készen állnak a választásra, de úgy tűnik, hogy a pártok nem követik őket – tette hozzá.

A választók a jövőről szeretnének hallani, a jövő politikáját keresik, ezért a Párbeszéd olyan pártokkal működne együtt, amelyek hozzájuk hasonlóan a jövőről való gondolkodást helyezik előtérbe – közölte.

Kiemelte, elsősorban azért fogadta el a miniszterelnök-jelöltséget, hogy a jövőről és arról a Magyarországról tudjanak beszélni, amelyben hisznek. Emlékeztetve korábban meghirdetett programjuk címére („Mindenki számít”), hangsúlyozta: olyan országot szeretne, ahol nincsenek első- és másodrendű állampolgárok, ahol nemcsak az árak, hanem a bérek is európaiak, ahol senkit nem hagynak az út szélén.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: senkinek nem fogja azt mondani, hogy jöjjön utána, ehelyett azt kéri majd, hogy hallgassák meg, amit kínál. A jó politika soha nem egy emberről, hanem mindig a közösségekről szól – hangsúlyozta. „Aki ultimátumban tud csak fogalmazni és az erőszak a vezető politikai elve, az nem méltó arra, hogy ezt az országot újra vezesse” – jelentette ki.

Kitért arra is: bízik abban, hogy a velük együttműködők képesek belátni, hogy „talán ( ) több a párt, mint a szavazó ezen az oldalon”.

A másik társelnök, Szabó Tímea beszédében kijelentette, bármi is történik, Európához akarnak tartozni. A mostani kormány szemrebbenés nélkül átgázol a hajléktalanokon, a romákon, a rokkantakon, a diákokon, egyik napról a másikra bezárathatja a Népszabadságot vagy egy egyetemet és eltiporhatja a szociális és civil szervezeteket – jelentette ki. A Párbeszéd olyan országot akar építeni, ahol az emberek békében tudnak élni, boldogulnak, nem kell mindennap szoronganiuk, hogy van-e mit enniük a gyerekeknek, aki beteg lesz, arról gondoskodnak, a dolgozókat pedig megbecsüli az állam – közölte.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arról beszélt: a választásokig minden magára valamit adó politikai erőnek el kell döntenie, hogyan viszonyul a 2018-as kormányváltás lehetőségéhez, Magyarország és Európa jövőjéhez. Miután a hagyományos jobb- és baloldal pártjai nem képesek az embereket motiváló alternatívát bemutatni, új üzenetekre van szükség – hangsúlyozta.

A taggyűlés döntött a héttagú elnökség további öt tagjáról is, a testületbe Hegyesi Beátát, Szabó Zsoltot, V. Naszályi Mártát, Erőss Gábort és Béres Andrást választották be Szabó Tímea és Karácsony Gergely mellé.

A Publicus Intézet friss közvélemény-kutatása szerint egyébként a Párbeszéd támogatottsága – csakúgy mint az Együtt, az MLP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében – nem érte el az egy százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.