Egy korai kereszténységet kutató nemzetközi szervezet is kiáll a CEU mellett

„A törvénymódosítás nem csak a szabad tudományos kutatás és együttműködés elveit sérti meg alapjaiban.”

MN
2017. 05. 09. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Rektor Úr! 

A magyar felsőoktatási törvény nemrégiben bevezetett módosítása, amelyet a magyar Országgyűlés 2017. április 10-én fogadott el, és amelyet Magyarország elnöke 2017. április 10-én hagyott jóvá, mély döbbenettel és aggodalommal töltött el mind engem, mind a Nemzetközi Patrisztikai Társaság vezetőségének tagjait.

Társaságunk több mint ötven éve alakult a korai kereszténység kutatásának előmozdítására. Jelenleg több mint 900 tagot számlál szerte a világon. Tagjaink a kora keresztény kort a legkülönfélébb szempontok szerint kutatják, ami magába foglalja a Földközi-tenger medencéjét körülvevő területek, Afrika, Kelet-, Közép- és Nyugat-Európa kulturális örökségét. Tagjaink közé tartozik a Közép-európai Egyetem Középkortudományi Tanszékének több oktatója, a tanszék programjainak végzett hallgatói, valamint olyan külföldi tudósok, akik vendégtanárként vettek részt időről időre a tanszék munkájában. Társaságunk jelenlegi magyarországi képviselője Sághy Marianne, a középkortudományi tanszék docense. 

A középkortudományi tanszék alapításától fogva Kelet-, Közép- és Nyugat-Európa kultúráit összefogó kutatóközpontként működik. Amint az jól látható a tanári kar profiljából és a tanszék tanrendjéből is, a tanszék nemcsak a középkori latin kereszténység tudósait képezi, de a bizánci és a keleti kereszténység kutatóit is, valamint olyanokat, akik e kultúrák eredetével foglalkoznak a késő antikvitás sokszínű világában. Ennek következményeképpen a tanszék programját elvégzett diákok közül többen jelentős kutatói és oktatói állásokat töltenek be Kelet-, Közép- és Nyugat-Európa számos egyetemén. A középkortudományi tanszék a legmagasabb tudományos színvonalat nyújtó központ hírében áll, amit személyesen tanúsíthatunk a tanszék programját elvégzett és a mi kutatási területeinken dolgozó kollégákkal kialakult kapcsolataink alapján. Ez a teljesítmény annak a korai és középkori kereszténységet kutató magyarországi tudóstársadalomnak a magas színvonalú munkáját és odaadását dicséri, amelynek a Közép-európai Egyetem Középkortudományi Tanszéke szerves része.

A fentiek miatt a nemrégiben elfogadott törvénymódosítás nemcsak a szabad tudományos kutatás és együttműködés elveit sérti meg alapjaiban. Egyben tragikusan és fölöslegesen aláássa a magyar és a magyarországi tudósok hozzájárulását a korai kereszténység európai és Európán kívüli kulturális hagyatékának kutatásához. Ezért társaságunk nevében kiállunk a Közép-európai Egyetem mellett, és felszólítjuk a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat törvénymódosításokat, amelyek egyedül csak a Közép-európai Egyetemet érintik, és amelyek célja megakadályozni, hogy ez az intézmény szabadon fejthesse ki tevékenységét Magyarországon.

 

Őszinte tisztelettel,

Theodore de Bruyn

elnök, Nemzetközi Patrisztikai Társaság

 

A teljes levél itt érhető el.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.