Na de megütni egy nőt? Jézusom! Menjen inkább kávézni vagy jógázni!

Senki sem figyel arra, hogy mi történik a föld alatt, állítja az aluljáró népe.

Tompos Ádám
2017. 05. 12. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Szilárddal ellentétben senki sem beszélt provokációról vagy Soros György joysticken rángatott embereiről a Kálvin téri aluljáróban. Ott, ahol csütörtökön egy férfi mocskos migránsnak nevezett egy pizzást, miután az angolul szólította meg, majd meg is ütötte az árust védelmébe vevő nőt. A Fidesz alelnöke az ATV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy mindez annak eredménye, hogy mindenhol, így a politikában is „óriási küzdelem zajlik, nemcsak a kis Kálvin téri színpadon”. Tettünk hát egy rövid körsétát az aluljáróban – de színjátszásnak nem találtuk a nyomait. Nagyon is valóságos hely ez, ahol bármi megtörténhet – legalábbis a naponta több órát itt töltő árusok ezt mondják.

„Hát nézz csak szét!” – mutat körbe az egyik boltos srác az aluljáróban. Nem lepődik meg azon, hogy a pizzás angolul szólt itt valakihez, szerinte hétvégén az ide lejövők 80-90 százaléka külföldi. „Ezek is azok” – mutat egy gurulós bőröndökkel felszerelt diákcsapatra. A migránsozást és nőverést nem látta, de úgy hallotta idelent, hogy azért szólt angolul a pizzás, mert azt hitte, nem tud magyarul. Ott téblábolt a pult előtt, és nem reagált arra, hogy már háromszor megkérdezték tőle, mit szeretne. Ezt még magyarul, természetesen. A boltos a beszélgetésünket azzal zárja: „Szerinted meg lehet itt lepődni bármin is?”

Alig mondja ki ezt, a pultjával szemben egy tántorgó-táncoló alak aprót vesz ki a szirénázó automatából. Egy másik srác ököllel ver egy másikat. Sapkáján CSI Las Vegas felirat. Itt volt a botrány idején is, de nem megyünk sokra azzal, amit mond. Kizárólag arról hajlandó beszélni, hogy a biztonságiak provokálják őket, ezért van annyi balhé idelent, a föld alatt. Pénzért mesélt volna a konfliktusról is, de látni rajta, hogy hiába a szándék, nem fog ez ma menni. Azért készségesen felajánlja, hogy beszél majd máskor. „Bátya, itt alszom a lépcső alatt, ébresszetek fel nyugodtan bármikor” – biztat bennünket.

Kicsit más a helyzet az adománygyűjtő hölggyel, aki látta ugyan az incidenst, nem értette az egészet. Pedig sokat látott már ő is: megtépett biztonsági őrt, ártatlanul megvert utasokat és minden egyebet. Rekonstruáljuk neki az általa egyébként végignézett jelenetet a sajtóban megjelentek alapján, majd gyorsan értékeli a hallottakat.

„Azért van ez, mert elegük van az embereknek. Egyrészt abból, amit a kormány is művel. Meg úgy egyébként is. Na de megütni egy nőt?! Jézusom! Hát menjen el kávézni vagy jógázni! Vagy üljön ki ide a Múzeumkertbe!” – sorolja felháborodva a feszültséglevezető lehetőségeket.

Az újságárusnál dolgozó hölgy is látta az incidenst. Ő először azért nem avatkozott közbe, mert azt hitte, hogy egy pár vitázik. „De aztán meghallottam, hogy így a migránsok, meg úgy a magyarok, meg hogy ki is van itthon, úgyhogy egyből tudtam, nem a szerelem a téma” – mondja, majd hozzáteszi, min háborodott fel igazán.

Hogy egy csomó férfi végignézte, ahogy megütnek egy nőt.

A kínai boltban lévő árus telefonját felemelve mutatja, hogy ő csak a neten olvasott az esetről. Őt is „megtalálja néha egy-egy bolond”, de ilyenfajta fizikai erőszakot nem tapasztalt soha. A jelenség oka szerinte is az, hogy az emberek feszültek, és nem boldogok.

Nem boldogok a pékség alkalmazottai sem, akik arról panaszkodnak, hogy ebben az aluljáróban pont ezt az egy verekedést nem látták, de rengeteg minden mást igen. Előjönnek ők is a verekedő, táncoló, szemetet égető suhancok történeteivel.

„Itt csak március 15-én volt rend, amikor kiürítették az egész aluljárót. Az év többi napján senkit nem érdekel, mi megy” – zárja gondolatait egyikük. No igen: a migránsozás, az ment a Kálvin téren akkor is, meg most is.

Elindulnánk lefelé a konzultációs plakátoktól kékellő mozgólépcsőn, ám látjuk még, hogy egy hölgy angolul kér útba igazítást. Megússza verés nélkül.

A szóban forgó üzletben, amely előtt az incidens történt, nem nyilatkozhatott senki. Az üzletvezető sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.