Orbán Viktor és a foci: van esze, de körülményes, nem tud fordulni

A focit már rendbe tették a térségben, most az olimpiai keretből kap rengeteg pénzt az alcsútdobozi golfklub. Körbenéztünk.

Pethő Tibor
2017. 05. 15. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a baj, barátom, hogy a Lőrinc egy nagyon nagy bunkó. Ráadásul nem is ért a focihoz – középkorú férfi fordítja így a beszélgetést az alcsúti kocsma előtt, amikor megtudja, honnan jöttünk.

– Nem is érdekelte soha a foci, egy meccsre nem jött volna ki! Csak amióta a Viktorral barátkozik – mondja a másik. Nem kell sok, hogy a helyiek megnyíljanak az idegen előtt, elég egy köszönés, egy kedves szó. Sőt, úgy tűnik, mintha keresnék is a társaságunkat. Sört isznak, cigiznek, ugratják egymást.

– Munkát azt ad – kontrázik rá valaki.

– Persze, a felcsútiaknak. Na, de itt Alcsúton! A stadion ad munkát neked is! – vágnak vissza többen. Lassan indulnunk kellene, de csak folyik belőlük a szó. Nem a panasz, nem a harag; úgy tűnik, egyszerűen szívesen beszélnek.

– Uram, hiszi vagy nem, én játékos voltam, fociztam többször is a Viktorral. Tudja, mi az alaphibája? Ésszel játszik, de nagyon körülményeskedő. És nehezen tud fordulni – erre már igazán nem tudunk mit mondani, a pillanatra beálló csöndet az idősebb férfi töri meg.

– Egyébként miért jöttek ide?

– A golfpályát szeretnénk meglátogatni – feleljük. Tovább dől belőlük a szó: az egyiknek a fiát 2013-ban a tulajdonosváltásnál kirúgták a golfklubból, aztán hívták volna, térjen vissza, de bolond lett volna. Elhelyezkedett a focicsapatnál. Ott jobbak a bérek. A klubban dolgozóknak évek óta nem emeltek, panaszolják.

Mit tehetünk ezek után? Irány Alcsútdoboz-Máriavölgy, a Pannonia Golf & Country Club, a híres 18 lyukas pálya, amelyet két évtizede az osztrák pályatervező, Hans G. Erhardt ötletei alapján építettek. Az útviszonyok borzalmasak, a két oldalt futó platánsor festői. A kapu mögött kúriára emlékeztető szép oszlopos épület – egykor József nádor tehénistállója volt, most klubház vendéglővel. A romhalmazt a kilencvenes évek közepén, az akkor még érdemben létező műemlékvédelem szigorú felügyelete mellett újították fel. A Pannonia veszteségei azonban évről évre növekedtek, nem véletlenül. Magyarországon 1951-től kezdve csak a külföldi diplomaták golfozhattak, a feloszlatott szövetség pedig csupán 1991-ben születhetett újjá. A játék nem volt népszerű, nem ismerték, a külföldiek meg alig jöttek. 2013-ban cserélt gazdát a hanyatló klub, a francia-osztrák házaspárpár, Alois és Alexandra Windbrechtinger ekkor adta el Csányi Sándor családi érdekeltségének.

Jövetelünk oka egyébként a hír: az ellenzéki „álomgyilkolás”, vagyis az olimpiai pályázat meghiúsítása után, a füstbe ment tervek ellenére sem kéri vissza a kormány a sportágak között, a világversenyre szétosztott 3,464 milliárdnyi forintot. A golfszövetségnek, mint erről a Magyar Nemzet korábban beszámolt 232 millió jutott; ennek nagy része az utánpótlás-nevelést segíti majd, csaknem 100 milliót költenek a junior-golfakadémia növendékeinek a Pannónia Golfklubhoz kapcsolódó alcsútdobozi otthonára. Ezenkívül pedig 60 milliót adnak az akadémia működtetésére, az iskolai golfprogram szubvencionálására.

Mondják, ez Magyarország legfestőibb pályája, s van is benne valami. Utunk, miután fehérre festett hidacskákon megkerültük az épületet, mesterséges tavak között vezet át. A golfkocsikon francia, angol, olasz, német nevek sorakoznak. Bár némiképp tartunk tőle, hogy a kellemes sétát biztonsági emberek zavarják majd meg, a kutya sem törődik velünk.

Ebben a pillanatban érkezik meg az udvarias hangú email előzőleg írt megkeresésünkre: a klub igazgatója sajnos nem tud fogadni minket, rengeteg az elfoglaltsága, ma több rendezvény is lesz. Így sajnos sem a junior-golfakadémiával, sem az iskolai golfprogrammal kapcsolatos tervekről nem tudjuk megkérdezni. És arról sem, amit a faluban emlegetnek, hogy kevés a fizetés.

Vajon béremelésre is állami támogatásból jut majd valamilyen forrás?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.