A legmagasabb szintről védik a botrányba keveredett állami cégvezért

Hiába szivárgott ki a kínos jelentés, Gyutai Csabát rejtélyes okból nem lehet eltávolítani a várgondnokságtól.

M. László Ferenc
2017. 06. 01. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa jelenetek zajlottak a várgondnokság irodáiban az utóbbi napokban. A hét elején közölték Gyutai Csabával, a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. és a Várkert Bazárt üzemeltető Várgondnokság Kft. ügyvezetőjével, hogy felmentették, sőt még az utódját is megtalálták Pintér István, a fogyasztóvédelmi hatóság volt főigazgatója személyében – értesült a Magyar Nemzet kormányzati forrásokból.

Hogy miért akarták kirúgni Gyutait, szerdán vált világossá, amikor az Index beszámolt egy, a Miniszterelnökség megbízásából készült jelentésről. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy „rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibádzott az uniós támogatások lehívása”, ráadásul Gyutai és lánya is a várgondnokság lakásában lakott. A jelentésben az Index szerint az szerepel, hogy a cégvezető még bérleti díjat sem fizetett.

Gyutai szerdán még megfutamodott az RTL Klub kamerái elől, lapunk kérdéseit a Budavári Ingatlanfejlesztő pedig azzal hárította, hogy a Gyutai állítólagos menesztésére vonatkozó értesüléseinket csakis a Miniszterelnökség kommentálhatja. Lázár tárcája viszont nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt, mindössze azt közölte, az átvilágítás lezárásáig nem akar nyilatkozni. Ám hiába szivárgott ki a jelentés, információink szerint a Miniszterelnökség rejtélyes okokból visszatáncolt, és mégsem rúgta ki Gyutait, Pintér pedig hoppon maradt. Egy kormányzati forrás egyenesen azt állította: a cserét „a legmagasabb szintről” állították le, Gyutai egyelőre „védettséget” élvez, de ennek okairól forrásaink semmit nem tudtak mondani. Lázár János a kormányinfón már azzal védte Gyutait, nem zárható ki, hogy szolgálati lakásként használta az állami ingatlant. 

Ma végül megszólalt az ügyvezető: elismerte, hogy vizsgálat folyik az általa vezetett cégeknél, de azt állította, csak azért, mert újabb feladatokkal akarják megbízni. Majd megüzente korábbi főnökének, L. Simon Lászlónak, bepereli, ha „további hazugságokat terjeszt”. Ugyanis a tavaly leváltott örökségvédelmi államtitkár a Facebookon azt állította, korábban is volt gond Gyutaival, egy alkalommal ő is írásbeli figyelmeztetésben részesítette. Korábban Gyutait L. Simon emberének tartották, ám az államtitkár kirúgásakor őt megtartották, sőt rábízták a Budavári Ingatlanfejlesztőt is.

Információink szerint jelenleg komoly harc folyik a budavári fejlesztések körül, mint ismeretes, a Várban hatalmas, milliárdos kormányzati ingatlanfejlesztések folynak. A most megtorpanó rendteremtés tavasszal indult: mind a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-ben, mind a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-ben új felügyelőbizottsági tagokat neveztek ki áprilisban. Mindkét testületben helyet kapott Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, őt a sajtóban Lázár bizalmi emberének tartják.

Beadta viszont lemondását Puskás Imre, a területért felelős helyettes államtitkár, akinek várható menesztéséről szombaton írt lapunk. Facebook-oldalán Puskás azt írta, azért mondott fel május 31-vel, mert a régészet szabályozásában nem tudott „minden tekintetben megfelelő megoldást ajánlani”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a decemberben hozott kormányrendelet fenekestül felforgatta azt a folyamatot, amelynek során a régészek, a múzeumok, az ásatással foglalkozó cégek a markológépeket és az úthengereket megelőzve elvégezték a törvényileg is előírt feltárást a nyomvonalon. Részben ennek következménye, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által kiemelt ügyként kezelt gyorsforgalmi úthálózat építése megcsúszott, ami a Fideszben azért is kulcskérdés, mert a választásra készülő képviselők abban bíztak, hogy a kampányban sok ünnepélyes átadás, szalagátvágás lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.