Ingyenes szűrővizsgálattal csábítják az időseket, akik aztán fizethetnek

Telefonon győzködik a nyugdíjasokat, hogy próbálják ki a „stroke-ot előre jelző gépet”, de a több százezres „csodaszerről” hallgatnak.

Kuslits Szonja
2017. 06. 07. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a fogyasztói bejelentések és a hatósági büntetések, egyes cégek ingyenes szűrővizsgálatnak álcázva továbbra is próbálják behálózni a nyugdíjasokat, akikről akár több százezer forintot is legombolhatnak a „stroke-ot előre jelző gépnek” hála. Lapunknak Kiss Józsefné számolt be arról, hogy az utóbbi időben több alkalommal is keresték rámenős „ügynökök”, akik arról akarták meggyőzni, hogy vegyen részt egy ingyenes agyérvizsgálaton. Azért, hogy megelőzzék – többek között – az agyvérzést.

– Budapesten a Lónyay utca 18/A-ba kellett volna elmennem, ott végezték volna el az ingyenes vizsgálatot, de a telefonban nem kaptam bővebb tájékoztatást. Máskor a Keleti pályaudvar környékére hívtak – panaszolja az idős asszony. Végül azért nem ment el, mert egy barátja idős édesanyját sikerült meggyőznie a cég munkatársának, és kiderült: a „vizsgálat” során az asszonynak valamiféle készülékre kellett rátennie a kezét, de orvossal nem találkozott. Egy nő viszont arról tájékoztatta, kivételes lehetősége van, hiszen a gép által jelzett problémákra most 260 ezer forint helyett mindössze 200 ezer forintért vásárolhat egy terméket, ami segít neki. Az nem derült ki, hogy a cégnek honnan vannak meg a nyugdíjasok elérhetőségei.

Telefonon felhívtuk azt a férfit, aki olvasónkat is kereste a vizsgálat miatt. Sikerült megtudni, hogy egyfajta ingyenes állapotfelmérésről van szó, a cég a Lónyay utca 18/A-ban közérzetközpontként működik. Orvosi vizsgálat nincs, az egyórás felmérést egy háromdimenziós biofizikai testelemző végzi – bármit is jelentsen ez. Részleteket persze nem tudtunk meg arról, hogyan működik a gép, de a telefonban hangsúlyozták, ezzel konkrétan meg tudják nézni, hogy az agy vagy a szív milyen állapotban van. Sőt állítólag előre is jelezheti az infarktust és a stroke-ot, bár nem tudni, hogyan. (Erről mindenesetre érdemes lenne tájékoztatni az orvostársadalmat is.) Kiderült: ha problémát jelez a gép – erre valószínűleg nagy az esély –, akkor erre is tudnak megoldást javasolni, de persze a több százezer forintos termékről már nem esett szó a telefonban.

A cég nevét sem olvasónk, sem a telefonos ügyintéző nem említette. A megadott címen (Lónyay utca 18/A) található Prestige prémium üzlet honlapján az olvasható: „az üzletben lehetőség nyílik arra, hogy egy orvosi diagnózisnak nem minősülő testállapot-felmérő tesztet végezzünk, ezáltal javasolni tudjuk vásárlóink részére egy személyes üzleti tárgyalás keretein belül, a véleményünk szerinti talán a legalkalmasabb közérzetjavító készüléket, eszközt”.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egyébként honlapján is figyelmeztet arra, hogy új trükköket vetnek be az egészségügyi vizsgálatnak álcázott termékbemutatókon. Mint írják: mostanra a személyre szóló meghívók, telefonos megkeresések és az utcai leszólítás vált meghatározóvá. A fogyasztót azonban a termék átvételének napjától számított 14 napon belül elállási jog illeti meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.