Kormányzati támogatás után is csődközelben az ORÖ

Csaknem egymilliárdos adóssága miatt bedőlhet az Országos Roma Önkormányzat – pedig a kormány nem hagyta őket az út szélén.  

MN
2017. 06. 28. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 930 milliós adósságot tárt fel az Országos Roma Önkormányzatnál egy, a szervezet 2011–2016 közötti pénzügyeit átvilágító könyvvizsgáló cég. Az óriási hiány miatt több önkormányzati képviselő szerint is csődbe mehet az ORÖ: az elnök, Balogh János szerda délre rendkívüli bejelentésre hívta össze a szervezet 46 képviselőjét a fővárosi Dohány utcai székházba, hogy bejelentse a csődöt – írja a Romnet.

A portál emlékeztet rá, a tetemes pénzügyi adósság annak ellenére áll fenn az önkormányzatnál, hogy a Híd a munka világába nevű botrányprogram 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot tavaly karácsonykor elengedett, és a maradék 300 millió forintra pedig egy havi 7 millió forintos törlesztő részlettel részletfizetési megállapodást kötöttek.

A RomNet és a Népszava korábban is hírt adott arról, hogy maradék összeget, a 300 millió forintot, a Híd a munka világába projekt keretében a Naphegy téri Gellérthegy utcában vett ingatlan megvásárlásával fedezné a kormány. Az adásvétel a roma ügyekkel foglalkozó portál szerint eddig azért nem jött össze, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának belső vizsgálata szerint jelentősen túlárazva vette meg az ORÖ a budai 450 négyzetméteres ingatlant 205 millió Ft + áfa áron, és az értékbecslés és a vételár közötti különbség maximum 5 százalék eltérés lehet.

A romaügyekkel foglalkozó portál információi szerint Farkas Flórián korábbi elnök, romaügyi miniszterelnöki biztos szándéka az volt, hogy feloszlassa az ORÖ-t, és ezért bízta rá a Lungo Drom-os képviselők tiltakozása ellenére az elnöki tisztséget a baloldali kötődésű MCF elnökére, Balogh Jánosra. A Farkashoz kötődő képviselők, és az ORÖ intézményeinek vezetői a miniszterelnöki biztos megbízásából pedig azzal kerestek meg roma vezetőket és képviselőket, hogy támogassák az ORÖ feloszlatását, és álljanak át a Lungo Drom újraválasztott elnökéhez – írja a lap.

Farkas Flóriánhoz és a korábban általa vezetett Országos Roma Önkormányzathoz egyébként számos botrány kapcsolódik. A szervezetnél már legalább fél tucat nyomozás zajlik, egyebek közt hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak a hatóságok.

Ennek ellenére, A Magyar Nemzet kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette: személyes szándéka, hogy a jövőben Farkas Flóriánnal szeretné folytatni az együttműködést. Arról beszélt, hogy együtt kíván működni a cigányság szervezeteivel, személy szerint pedig mindig azzal, aki a legalkalmasabb.

Az RTL Klub híradója Kósa Lajost is kérdezte a csalással is gyanúsított Farkasról. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, nem tud olyan eredményről, „amely megalapozná azt, hogy most vele szakítani kellene”. Később azonban hozzátette, ha bebizonyosodik, „hogy ennyit meg annyit tett el, akkor természetesen újragondoljuk az együttműködést”.

Az Országos Roma Önkormányzat közleményben azt írta, valótlan minden olyan állítás, amely szerint az ORÖ csődöt jelentene. „Az Országos Roma Önkormányzat eddig is rendezte a fennálló adósságait, és ezután is határidőre és rendszeresen eleget tesz tartozásai rendezésének. A hamis állításokat tevő, botrányt kelteni szándékozó személyekkel ellentétben az Országos Roma Önkormányzat vezetése továbbra is a kiegyensúlyozott és zavartalan működésben érdekelt” – tették hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.