Orbán: Sokkhatás alatt vagyok

A miniszterelnököt megdöbbentette, hogy Trump kifarolt a klímaegyezményből. Ismét nekiment Sorosnak a Kossuth Rádióban.

MN
2017. 06. 02. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokkhatás alatt vagyok” – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban Donald Trump amerikai elnök bejelentését arról, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből.

A kormányfő elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel.

„Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött” – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni kell”.

Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált:

„több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően, az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek”.

Soros György csütörtöki véleménycikkét hadüzenetként értékelte Orbán a rádió 180 perc című műsorában. Szerinte a magyar származású amerikai üzletember ha törik, ha szakad, érvényt akar szerezni az elgondolásainak.

Mint mondta, egy olyan jelentős eleme van a magyar közéletnek, amely nem átlátható, ez pedig „a Soros-féle maffiaszerű hálózat” és annak „ügynökszervezetei”.

A kormányfő ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy a parlament döntsön ezeknek a szervezeteknek az átláthatóvá tételéről, a magyaroknak ugyanis joguk van tudni, kik mit és miért képviselnek.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Soros György magyarországi támogatói végre akarják hajtani a „pénzügyi spekuláns” programját, a migránsok beengedését. A miniszterelnök idesorolta a teljes baloldalt, külön megemlítve Botka László szegedi polgármestert, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, aki „bejelentette, hogy le fogja bontani a határkerítést”.

A kormányfő továbbra is az MTI téves közlésére hivatkozva állította, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje győzelme esetén lebontja a kerítést. Az ellenzéki párt korábban hazugsággal vádolta a magyar állami hírügynökséget, mivel közlése szerinte Botka László a Reutersnek adott interjújában nem azt mondta, hogy győzelme esetén lebontja a déli határszakaszon a kerítést, hanem azt, hogy az EU közös határvédelmi mechanizmusának elfogadása és kiépítését követően, valamint a közel-keleti helyzet megnyugvása esetén a kerítésre már nem lesz szükség.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország ma akadályt jelent Soros György tervének végrehajtásához, aki azért nem tud egymillió migránst hozni Európába, mert a határokat megvédő magyar kormány „nem engedi”.

A jogállamiságot a kohéziós pénzekkel összekötő német tervre a kormányfő úgy reagált: nem hiszi, hogy ezt komolyan gondolták, mert a legfontosabb európai érték a megkötött szerződések betartása, márpedig a migránsválság azért következett be, mert a németek nem tartották be. Így „ha össze akarjuk kötni a pénzügyi támogatásokat az európai értékekkel, annak ma a legnagyobb vesztese Németország lenne” – jelentette ki.

A magyar családpolitikai intézkedésekről a miniszterelnök azt mondta: azt, hogy hány gyerek lesz, milyen családban élünk „– bár nekünk is van ehhez némi közünk –, végül is az asszonyok döntik el”, az lesz, amit ők akarnak, a döntés az övék, de szerinte a nők egyetértenek azzal, hogy ha van gyermek, van jövő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.