Dózsa György úti gázolás: kokaint fogyasztott a baleset előtt a gyanúsított

M. Richárdnak egyelőre nem kell rács mögé vonulnia, házi őrizetbe kerül.

MN
2017. 08. 21. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába okozta a gyanú szerint a Dózsa György úti balesetben két ember halálát, nem került előzetes letartóztatásba M. Richárd.

Mint lapunk elsőként írta meg, hiába zajlott ellene nyomozás, a kabriós ámokfutó – korábban a kecskeméti maffiaper egyik, 8 év börtönre ítélt szereplője – zavartalanul nyaralhatott súlyos testi sértéssel gyanúsított barátnőjével a Seychelle-szigeteken.

A hazatérő férfit szombaton őrizetbe vette a rendőrség, hétfőn pedig bírósági döntést vártak előzetes letartóztatásáról – csakhogy M. Richárdnak egyelőre nem kell rács mögé vonulnia, tudta meg a 24.hu. A lap tudósítójának a kigyúrt férfi azt mondta, hogy hazamehet, házi őrizetbe kerül, majd elhagyta az épületet.

A Fővárosi Törvényszék később közleményben azt írta: a balesetet követő vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított az esetet megelőzően kokaint fogyasztott. A férfi cselekménye bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondolatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklása vétsége megállapítására lehet alkalmas – tették hozzá.

A közlemény megerősítette, hogy a férfi házi őrizetbe került. A tájékoztatás szerint a Fővárosi Főügyészség bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését. A bírósági ülésen a gyanúsított meghatalmazott védője elsődlegesen védence szabadlábra helyezését, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását kérte. A bíróság az ügyészi indítványt a bűnismétlés veszélyének fennállása tekintetében találta megalapozottnak, míg a védői indítvány az enyhébb kényszerintézkedésre nézve volt megalapozott. 

A bíróság a kényszerintézkedés különös okának vizsgálata során megállapította, hogy a gyanúsított a gyanú szerinti bűncselekmények elkövetésével a vele szemben részben szintén közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá. E körülmény, továbbá a gyanúsított életvitelére vonatkozó nyomozati adatok, illetve a gyanú szerinti bűncselekmény jellege együttesen megalapozzák a terhelt esetében a bűnismétlés veszélyét, mely a bíróság álláspontja szerint házi őrizet elrendelésével kiküszöbölhető, figyelemmel a terhelt meg nem cáfolt lakhatási és megélhetési lehetőségeire, valamint a gyanú szerinti bűncselekmény jellegére – fűzték hozzá.

A közleményben arra is kitértek, hogy a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúját a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és fényképfelvételek, rendőri jelentések, orvosi iratok és látleletek, tanúvallomások, kamerafelvételek és szakértői vélemények támasztják alá.

A bíróság végzése nem jogerős.

A férfi még májusban rohant Mercedes kabriójával egy éppen kanyarodó Citroënbe, amely buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott a Dózsa György úton. A balesetben ketten meghaltak, mindketten a Fővárosi Vízművek munkatársai voltak. A rendőrség szerint csak a napokban vált megalapozottá a halálos közúti baleset okozásának gyanúja – amit egyébként olyan „részletek” is alátámasztanak, hogy a bérelt kabriót vezető férfi 100 kilométer feletti sebességgel száguldott, és a baleset helyszínén sem találtak a kabriótól származó féknyomot.

Az ügyet sok furcsa hatósági lépés vagy inkább mulasztás kíséri: a gázoló jogosítvány nélkül vezetett, amikor tragikus balesetet okozott, később egy újabb bérelt autó volánjánál látták – ez azonban nem érte el a rendőrség ingerküszöbét.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy a 444.hu szerint M. Richárdnak korrupt rendőrökkel is kapcsolata lehetett, a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozói pedig Gyurma fedőnéven ismerték a férfit. M. Richárd emellett közeli kapcsolatban volt a rendőri korrupciós ügyben szintén érintett K. Konráddal, akinek szekuritis szolgálata május végén Rogán Antal lakossági fórumát biztosította.

Ráadásul a 444 úgy tudja, hogy M. Richárd cége viszi azt a Nyugati pályaudvar melletti pizzériát, amelynek korábbi olasz tulajdonosát – a dj-ként is befutott Karmatronicot – magyar alvilági körök félemlítették meg, majd űzték el az országból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.