Felesleges fenék: törvényjavaslat tiltaná a szexista reklámokat

Szabó Tímeánál egy indokolatlanul villantott hátsó miatt szakadt el a cérna, a parlamenti képviselő betiltatná az ilyen hirdetéseket.

Koncz Tamás
2017. 08. 25. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodottan kommentálta Szabó Tímea, hogy egy kerek női fenékkel reklámozták a Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos fővédnökségével megrendezett balatongyöröki I. Országos kerékpáros-találkozót és fesztivált – a fotó szexuális töltetére csak rájátszott a fesztivál szlogenje, az „Érezd nyeregben magad” is.

„Gratulálok, hogy egy ilyen családbarát és a nőket különösen tisztelő plakáttal reklámozzák a kerékpáros-találkozót. A nők már eddig is nagy becsben álltak a kormányban – ezt ugye már a női kormánytagok számán is látjuk –, de itt egy újabb szintet léptek. Meg is kérdeztem Révészt, hogy hogy gondolták” – írta Facebook-bejegyzésében a parlamenti képviselő, aki nem is állt meg a kommentnél.

Egy augusztus 24-én jegyzett törvényjavaslatával ugyanis be is tiltatná a szexista, a nemiséget feleslegesen használó reklámokat.

 Az Egyes törvényeknek az indokolatlan szexuális tartalmú hirdetések tiltásához szükséges módosításáról című javaslatban Szabó az egyenlő bánásmódra és az esélyegyenlőségre hivatkozva módosítaná a médiaszolgáltatásokról szóló törvényt.

 „ a közzétett kereskedelmi közlemény a) nem utalhat az erotikára, a szexualitás öncélú – a reklám tárgya, témája által nem indokolt – felhasználására. Az emberi testnek a jó ízlés határai között történő ábrázolása nem kifogásolható, de az ábrázolás módja nem sértheti az emberi méltóságot, a személyhez fűződő jogokat; b) nem tartalmazhat olyan szexuális tartalmú állítást, amely megalázó lehet a fogyasztók számára; c) nem összpontosíthat a modellek testére vagy egyes testrészeire úgy, mintha azok tárgyak lennének, ha azok nem kapcsolódnak közvetlenül a reklámozott termékhez. A modellek nem jeleníthetők meg megalázó, elidegenítő vagy a nemre vonatkozóan negatív módon” – olvasható a javaslatban.

Hogy a szigorítás maradéktalanul teljesüljön, Szabó Tímea átvezetné a településkép védelméről szóló törvényre. Utóbbit a Fidesz éppen a közelmúltban módosította – valószínűleg alkotmányellenesen –, hogy kampányidőszakon kívül betilthassa a párthoz köthető politikai plakátolást, vagyis a Jobbik plakátkampányát.

A törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek nyújtotta be a képviselőnő, és elfogadása esetén már szeptemberben eltűnnének a tárgyiasítottan bemutatott női-férfi testek a plakátokról.

Kérdés, mit gondol minderről majd Kövér, aki már 2015-ben egy Fidesz-kongresszuson kifejtette női életcélokról alkotott véleményét:

„Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.