Újabb állami megrendelés Garancsiéknak

A Vasasnál fix befutónak számít a Market Zrt., amely stadiont és sportcsarnokot is épít.

Jandó Zoltán
2017. 08. 17. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Market Építő Zrt., illetve az Emel Építőipari Kft. alkotta konzorcium nyerte a Vasas Sport Club Folyondár Sport- és Táncközpontjának fejlesztésére kiírt tendert – derül ki az uniós Közbeszerzési Értesítőből. Az előbbi cég Garancsi Istvánnak a vállalata, aki saját elmesélése szerint egy Ausztriába szervezett közös túrán kötött közelebbi barátságot Orbán Viktorral. A konzorcium 2,95 milliárd forintért vállalta a munkát, versenytársuk azonban nem volt, rajtuk kívül más nem adott be ajánlatot.

A közel 3 milliárdos projekt keretében három ütemben fejlesztik a létesítményt. Első lépésben egy új, 200 néző befogadására alkalmas tornacsarnok épül hozzá kapcsolódó öltözőkkel és kiszolgálófunkciókkal, valamint üzemeltetési épületrésszel és új közönségforgalmi előcsarnokkal. Ez jövő augusztus elejére készülhet el, a kivitelezésre ugyanis a Market és partnere 12 hónapot kapott. Az átadást követően kezdődhet a második és a harmadik ütem, amelyek keretében felújítják a meglévő röplabdapályát, bővítik az előcsarnokot, és átépítik a parkolókat is. A teljes projekt a szerződésben rögíztett határidők alapján 2019 nyarán zárulhat.

Úgy tűnik, a Vasas SC elégedett a Market Zrt. munkáival, véletlenül sem ez ugyanis az első általuk meghirdetett közbeszerzés, amelyet Garancsi István cégére bíznak. Ők építhetik például (a Kész Zrt.-vel közösen) az új Illovszky Rudolf stadiont is, aminek költségei most éppen nettó 5,25 milliárd forintnál tartanak, és a Marketet bízta meg a sportklub július végén a kézilabdacsarnok kivitelezési munkálataival is. Ez utóbbiért 1,2 milliárd forintot fizetnek a vállalatnak.

Ennek fényében már-már meglepő, hogy a teniszpályát viszont nem a Market alakíthatja ki a Folyondár utcai sporttelepen. A központ fejlesztése ezt a beruházást nem tartalmazta, a teniszpályára külön tendert írtak ki. Ezt pedig az Ezer Megoldás Kft. nyerte közel 95 millió forintos ajánlatával. Amennyiben sikerült tartani a terveket, várhatóan a tornacsarnok átadása környékén készülhet el – úgy, hogy közben még egy nemzetközi versenyt is tartanak a területen.

Nagyobb falat

Bár minden bizonnyal a Vasas közbeszerzései is fontosak a Market Zrt. életében, kapott ezeknél jóval nagyobb állami megrendelést is a cég a közelmúltban. Múlt héten derült ki, hogy a társaság, illetve annak egy leányvállalata, a Vilati Szerelő Zrt. bővítheti a Fővárosi Állat- és Növénykertet is. A Pannon Park nevű projektet – amint erről lapunk beszámolt – nettó 32,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a csoport. Eredetileg a kormányzat ennél jóval kisebb, mindössze bruttó 25 milliárdos keretet különített el a beruházásra, ám amikor kiderült, hogy a megálmodott összegnél csak jóval drágábban vállalnák a munkát, gyorsan hozzátettek még bruttó 18,7 milliárdot a büdzséhez. Így a Market ajánlata – amiből az első körhöz képest egyébként már 2 milliárdot faragtak – éppen belefért a költségvetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.