Nincs tisztújítás: tíz év után is Török Márk vezeti a hallgatói önkormányzatot

A Szegedi Tudományegyetem csak a jogerős ítéletre vár, ami lehetővé teheti az elnök eltávolítását.

Unyatyinszki György
2017. 10. 07. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tizedik éve vezeti Török Márk a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatát, ráadásul két hete lejárt elnöki mandátuma. Ugyanakkor az érdekképviseleti szervezet a Magyar Nemzet értesülései szerint nem tartotta meg a tisztújító szavazást, és annak várható időpontját sem tette közzé. Mindezt alátámasztja, hogy az egyetem rektori hivatalát sem tájékoztatták arról, hogy szavaztak volna.

A maratoni mandátumot futó Török Márkot legutóbb tavaly szeptember 24-én választották meg az egyetemi hallgatói önkormányzat élére, akkor a 12. évét kezdhette meg az intézményben hallgatói vezetőként. Idén ugyancsak szeptember 24-ig kellett volna megtartani a szavazást. Ám, ameddig nincs új elnöke a szervezetnek, az eddigi elnök ügyvezetőként gyakorolhatja a vezetői jogokat. Az öregdiák tehát úgy töltheti 13. egyetemi évét tisztségviselőként, hogy jelenlegi tisztségének nincs meg az alapja.

2004 óta tartó szegedi érdekképviseleti pályafutásában Török Márk széke 2015 óta inog: a felsőoktatási törvény két éve életbe lépett módosítása ugyanis legfeljebb négy évben határozta meg, hogy mennyi időt lehet eltölteni hallgatói önkormányzat tisztségviselőjeként. A hallgató legutóbbi megválasztásakor már élt az új szabály. Amikor az Átlátszó Oktatás tavalyi cikke fölhívta a figyelmet a mandátumtúllépésre, Szabó Gábor rektor megsemmisítette a választás eredményét. Török Márk bíróságon támadta meg a rektori határozatot, mert szerinte csak 2015-től lehet számolni a négyéves korlátozást, ellenkező esetben visszaható hatályú volna, ami szemben áll a jogalkotási törvénnyel. Az idén februári, elsőfokú bírósági ítélet az egyetemnek adott igazat.

Ennek indoklása szerint a négyéves korlátozással csak új bemeneti feltételeket támasztottak a tisztségviselők számára, Török Márkot pedig nem érinti visszamenőlegesen a szabály, ugyanis korábbi éveit akadálytalanul kitölthette. Megkeresésünkre az egyetem sajtóirodája közölte, hogy a másodfokú eljárás még nem zárult le, de már csak az ítélethirdetést várják. A hallgatói önkormányzat sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre, az elnököt nem értük el. Török Márk egy korábbi interjúban azt mondta, ha jogerősen elveszti a pert, nem fog ragaszkodni pozíciójához.

– Mindig is határozott álláspontunk volt, hogy a felsőoktatási törvényben a négyéves mandátumra való korlátozást nem lehet visszaható hatállyal alkalmazni – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. A Török Márk ügyében hozott bírósági ítélet indoklását több ponton is rossznak tartotta, de hozzátette, hogy a több évig tartó tisztségviselés szerinte is fölvet morális kérdéseket – részben ezért támogatta korábban a HÖOK is a korlátozások bevezetését, de nem ebben a formában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.